Παραγκαμιάν - Χρυσή: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες – Αναζητείται χρηματοδότηση
Ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή στον Ηχώ 99,8
Συνεχίζονται και φέτος τα περιοριστικά μέτρα πρόσβασης στη νήσο Χρυσή σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από την Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση: Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέσο, από πάσης φύσεως πλοία. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παραλιών, όπου και όπως αυτές έχουν οριοθετηθεί, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε η χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.
Ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή κ. Παραγκαμιάν μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη φύλαξη και την επισκεψημότητα. Πρέπει όμως να αδειοδοτηθούν και στη συνέχεια να εφαρμοστούν. Για να γίνει αυτό, απαιτείται χρηματοδότηση 170.000 ευρώ. Η μελέτη φύλαξης προβλέπει 2 μόνιμους φύλακες και δημιουργία υποδομών για τη διαμονή τους.
Ως προς τη φύλαξη ακούγονται πολλές φωνές και απόψεις ακόμη και για φύλαξη από θηροφύλακες ή ιδιωτική ασφάλεια που όπως αντιλαμβάνεται κανείς και αυτοί χρειάζονται χρηματοδότηση. Οπότε και εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν και να βρεθούν πόροι. Μα εάν είχαμε και τώρα τους πόρους, θα είχαμε και τους φύλακες. Τώρα ως προς τη μελέτη φέρουσας ικανότητας προβλέπει έναν αριθμό επισκεπτών περίπου 1.000 άτομα αν και θα υπάρχει δυνατότητα επανεκτίμησης ετησίως, ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν. Απαντώντας στο ερώτημα εάν με παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος δύναται να αλλάξει τελικά το καθεστώς είναι κάτι που δεν το απέκλεισε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση και να γίνουν αλλαγές όπως και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Υπουργό ή την Αποκεντρωμένη έτσι ώστε να επισπευστούν οι όλες διαδικασίες.
Στάθηκε και στη στάση της δημοτικής αρχής Ιεράπετρας απέναντι στην Επιτροπή λέγοντας ότι, εάν η δημοτική αρχή ήταν διατεθειμένη να συμμετέχει με προτάσεις, πιέσεις, μαζί με την Επιτροπή, θα ήταν αλλιώς. Η δημοτική αρχή δεν στέλνει ούτε μια επιστολή στην Επιτροπή. Τις στέλνει αλλού. Εάν είχαμε καλύτερη συνεργασία, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Η μελέτη φύλαξης πχ θα ήταν έτοιμη πιο γρήγορα και ίσως προλαβαίναμε αυτό το καλοκαίρι για την εφαρμογή της, σημείωσε.
Είπε κλείνοντας ότι μια εξέλιξη που θα δώσει ανάσα στο νησί είναι η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου απαγόρευσης ανάπτυξης ομπεροκαθισμάτων στις παραλίες της Χρυσής.
Ακούστε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις.