Παραγκαμιάν: Ομόφωνα με το ίδιο καθεστώς και φέτος η νήσος Χρυσή

11:43 π.μ. - Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Τρί, 19/43/2024
Image: Παραγκαμιάν: Ομόφωνα με το ίδιο καθεστώς και φέτος η νήσος Χρυσή

Σκουπίδια, γουρούνες και παπάκια, οι διαπιστώσεις από την αυτοψία των αρχών στο νησί

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης του σχεδίου δράσης της νήσου Χρυσής με απαρτία όλων των μελών ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη για αυτοψία από τον Δήμο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του σχεδίου δράσης για την νήσο Χρυσή, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να λειτουργήσει το νησί όπως και πέρυσι, δηλαδή δεν επιτρέπεται η αποβίβαση τουριστών από σκάφη στο νησί παρά μόνο ο περίπλους του νησιού.

hxonews

Το σχέδιο δράσης έχει ισχύ μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2025 και η επιτροπή παρακολουθεί το Σχέδιο Δράσης, την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και μέτρων διατήρησης και διασφαλίζει τις επιχειρησιακές συνθήκες για την έγκαιρη υλοποίησή τους.

hxonews

Αναφορικά με την μελέτη φύλαξης του νησιού υπενθυμίζεται πως πρώτα παραδίδεται η μελέτη, στην συνέχεια αδειοδοτείται και στο τέλος χρηματοδοτείται. Όπως τονίζει ο κ. Παραγκαμιάν, πρέπει να ασκηθεί πίεση προκειμένου να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση. Η μελέτη πέρασε από διαβούλευση χωρίς όμως να συμμετέχουν σε αυτή δημόσιες υπηρεσίες.

hxonews

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το εάν υπήρχαν κι άλλες προτάσεις, ο κ. Παραγκαμιάν επισήμανε πως συζητήθηκαν κάποιες ιδέες όπως η τοποθέτηση πλωτής προβλήτας στο νησί χωρίς να ακουμπάει την άμμο. Συνεχίζοντας, ο ίδιος υπογράμμισε πως σε περίπτωση που λειτουργήσει ξανά το νησί με ελεύθερη πρόσβαση επισκεπτών, θα πρέπει να υπάρχουν οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις.

hxonews

Διαπιστώθηκε πως στο νησί κινούνται παράνομα δυο οχήματα και πως κάποιοι το επισκέπτονται κρυφά. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση σύλληψης, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες. Επιπλέον, εδώ και δυο χρόνια υπάρχει ένας όγκος απορριμμάτων, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί από το νησί αλλά πρέπει να γίνει πρώτα ογκομέτρηση και μετά να καθοριστεί το κόστος της μεταφοράς. Εκτός από αυτά, υπάρχει μια ταβέρνα για την οποία πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Κλείνοντας, ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια στενή συνεργασία με τον Δήμο της Ιεράπετρας για την σωστή διαχείριση του νησιού.

-

* Φωτογραφίες από την αυτοψία της Δημοτικής Αστυνομίας στη νήσο Χρυσή - facebook Γιάννης Γαϊτανάκης