Παραγκαμιάν για Χρυσή: Στην Ιεράπετρα η παρουσίαση μελετών τον επόμενο μήνα

11:06 π.μ. - Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Πέμ, 18/06/2024
Image: Παραγκαμιάν για Χρυσή: Στην Ιεράπετρα η παρουσίαση μελετών τον επόμενο μήνα

Μόνο με πολιτική βούληση και χρηματοδότηση θα λυθεί το πρόβλημα της Χρυσής

Ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του σχεδίου δράσης για την νήσο Χρυσή, φιλοξενήθηκε σήμερα στον αέρα του Ηχώ 99,8.

Μας ενημέρωσε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι περιορισμοί στην επισκεψιμότητα της Χρυσής όπως αποφάσισαν ομόφωνα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι.

Το σχέδιο δράσης για την Χρυσή προβλέπει είκοσι δύο μελέτες από τις οποίες έχουν προχωρήσει μόνο οι τρείς. Όπως είπε ο κ. Παραγκαμιάν, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία όσων αφορά τις διαδικασίες. Ακόμα και για τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί, η επιτροπή δεν μπορεί προχωρήσει στην εφαρμογή τους, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ιδιοκτησίας του νησιού, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και στη συνέχεια να γίνει εφαρμογή του σχεδίου φύλαξης και ενίσχυση των υπηρεσιών. Η νοοτροπία της επιτροπής είναι πως οτιδήποτε γίνεται στη Χρυσή, πρέπει να γίνεται με μελέτη και να βρίσκεται χρηματοδότηση ώστε να μπορεί αυτή η μελέτη να εγκρίνεται. Το καθήκον της είναι να προστατέψει με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο των νόμων και των διατάξεων, το νησί. Παρόλο που το νησί δεν φυλάσσεται, ο κ. Παραγκαμιάν πιστεύει ότι με τα μέτρα που υπάρχουν, προστατεύεται και έχει αναζωογονηθεί καθώς δεν είναι μόνο οι κέρδη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τον ερχόμενο μήνα θα γίνει στην Ιεράπετρα η παρουσίαση των τριών μελετών που έχουν ολοκληρωθεί.