Παραγκαμιάν: Εγκρίθηκαν οι πρώτες μελέτες για τη Νήσο Χρυσή
Αφορούν σχέδιο φύλαξης, φέρουσα ικανότητα επισκεψημότητας, μελέτη περιβάλλοντος - Εκκρεμεί μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ.
Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο συντονιστής κ. Καλούστ Παραγκαμιάν.
Όπως είπε, είναι σημαντικό ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε μελέτες, για το σχέδιο φύλαξης, για τη φέρουσα ικανότητα επισκεψημότητας και τη μελέτη Περιβάλλοντος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Εκκρεμεί η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ. Αυτό σημαίνει ότι για τις μελέτες που εγκρίθηκαν προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων. Επιπλέον η Δασική Υπηρεσία συνέταξε τεχνική μελέτη με την οποία ζητείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ επιπλέον χρηματοδότηση για την απομάκρυνση ογκωδών υλικών από το νησί, όπως οι ξύλινοι διάδρομοι. Αλλά και για να τοποθετηθούν «ψυχολογικά» όρια επισκεψημότητας με περίφραξη και τοποθέτηση ενημερωτικών ταμπελών ότι απαγορεύεται η επίσκεψη στην ενδοχώρα του νησιού.
Ο κ. Παραγκαμιάν πρόσθεσε ότι πλοία έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις στο νησί και μάλιστα δρομολόγια εκτελεί και ένα μεγαλύτερο πλοίο που μπορεί να προσεγγίσει την παραλία. Το πλοίο ενημερώνει τους επιβάτες για την κατάσταση στο νησί ότι δεν μπορούν να επισκεφθούν την ενδοχώρα και ότι πχ δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Τους καλούν μάλιστα να επιστρέφουν τα σκουπίδια στο πλοίο. Είπε ακόμη ότι στην Επιτροπή εξετάστηκε το θέμα του σκάφους καθώς διαπιστώθηκε ότι το τρέιλερ του σκάφους που είχε εξασφαλιστεί είναι χαλασμένο, οπότε θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να εξασφαλιστεί και αυτό.
Τέλος τους απασχόλησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς από ιδιοκτήτες έχει ασκηθεί αγωγή και έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα προς, Υπουργείο, Δήμο Ιεράπετρας, Περιφέρεια Κρήτης, Επιτροπή. Ως επιτροπή συνέταξαν σχετική επιστολή καθώς η αγωγή θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Οι ιδιοκτησίες είναι σεβαστές και εξ αρχής η Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα του ιδιοκτησιακού πρέπει να ξεκαθαρίσει, εξήγησε.
Στο ερώτημα αναφορικά με το κεδρόδασος και τι τελικά είναι αυτό που το καταστρέφει, απάντησε ότι αν και δεν υπάρχει κάποιο τελικό συμπέρασμα αυτό που έχει αποκλειστεί από ερευνητικά ινστιτούτα είναι η περίπτωση μυκητίασης, από φυτοπαθογόνα. Αυτό που φαίνεται να έχει επηρεάσει το δάσος είναι η επί δεκαετίες κίνηση των επισκεπτών η υποχώρηση των αμμοθινών αλλά και ούρα των επισκεπτών, σημείωσε ο κ. συντονιστής.