Παραγκαμιάν: Διοικητικό πρόστιμο σε ημερόπλοιο που έδενε σε αλυσίδα 50 μέτρων στη Χρυσή

10:40 π.μ. - Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022
10:06 π.μ. - Πέμ, 02/40/2022
Image: Παραγκαμιάν: Διοικητικό πρόστιμο σε  ημερόπλοιο που έδενε σε αλυσίδα 50 μέτρων στη Χρυσή

Είμαι χαρούμενος που το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας κάνει εξαιρετική δουλειά

Ως θετική εξέλιξη για την προστασία της νήσου Χρυσής χαρακτήρισε ο συντονιστής της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για το νησί κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, τους ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους η κάθε μία.

Όπως είπε ο κ. Παραγκαμιάν σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 στο πλαίσιο των ελέγχων το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, που όπως σημείωσε κάνει εξαιρετική δουλειά, εντόπισε ημερόπλοιο που προσέγγιζε και έδενε σε αλυσίδα 50 μέτρων που είχε ποντιστεί στη θαλάσσια περιοχή Καταπρόσωπο νήσου Χρυσής. Επιβλήθηκαν μάλιστα οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Επιπλέον, Δασοφύλακες επισκέφθηκαν πρόσφατα το νησί και στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι λουόμενοι δεν πάνε κάτω από τους κέδρους για να αναζητήσουν σκίαση, κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία και επιστρέφουν στο πλοίο.

Μια ακόμη θετική εξέλιξη είναι ότι ο Δήμος Ιεράπετρας απέστειλε στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου τη μελέτη για λιμενικές εγκαταστάσεις στο νησί. Ως Επιτροπή θα ενημερωθούν για τη μελέτη και θα βοηθήσουν ώστε να προωθηθεί γνωρίζοντας πάντα ότι οι διαδικασίες γενικότερα για λιμενικά έργα είναι χρονοβόρες.

Σε ότι αφορά στο τι προκαλεί την καταστροφή και ξήρανση των κέδρων είπε ότι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που μπορεί να είναι κάποιο έντομο, η παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων χρόνων, τα ούρα των επισκεπτών, η διάβρωση των αμμοθινών κ.α. Η μελέτη που θα γίνει από το ΜΑΙΧ αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Τέλος για το ιδιοκτησιακό επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα και σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτησίες θα γίνουν σεβαστές. Το θέμα θα πάρει τη νομική οδό ώστε οι ιδιοκτησίες να ξεκαθαρίσουν.

Επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου