Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κάσο: Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές

10:23 π.μ. - Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025
10:05 π.μ. - Τετ, 14/23/2025
Image: Παπαδόπουλος για σεισμό στην Κάσο: Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές

Τη δική του εκτίμηση για το σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Τετάρτης την Κάσο έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε ανάρτησή του ο Έλληνας σεισμολόγος τόνισε ότι λόγω της μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές, αλλά και του σημαντικού εστιακού βάθους, δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι «σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Στην ανάρτησή του ανέφερε συγκεκριμένα: «Σεισμός Μ6,1 μετά τα μεσάνυχτα, νότια Κάσου-Καρπάθου στο ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο, βάθος περίπου 70 χλμ. Έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στη χώρα (σεισμική άπνοια) που επικρατούσε από τις 12-10-2021 όταν έγινε στην ίδια περιοχή σεισμός με ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία. Όμως, οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα. Περισσότερα επ’ αυτού τις επόμενες μέρες.

Αν σταθούμε στη Ρόδο και φτιάξουμε μια τομή της Γης στα δυτικά θα δούμε τους επιφανειακούς σεισμούς σε όλη την Ελλάδα (shallow seismic zone), και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, όπως ο χθεσινοβραδινός (μπλέ βέλος), κατά μήκος της κεκλιμένης καταβυθιζόμενης αφρικανικής λιθόσφαιρας (Benioff zone) (σεισμοτεκτονικό μοντέλο του 1986, είναι αποδεκτό έως σήμερα, βλ. 1ο σχόλιο)».

Γκανάς: Η ειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό στην Κάσο έγινε για προληπτικούς λόγους

«Ο σεισμός είχε βάθος 64 χιλιόμετρα δεν έχει επιπτώσεις σε κατασκευές και δεν προκαλεί μετασεισμούς», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, επισημαίνοντας πως η ειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Καθησυχαστικοί Λέκκας και Καραστάθης

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews δήλωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας, όπως είπε.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ούτε με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. «Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας» τόνισε.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, όμως δεν μπορεί κανείς να το ξέρει από την αρχή. “Ουσιαστικά δεν έχουμε την θραύση του πυθμένα, δεν φθάνει στον πυθμένα η διάρρηξη, συνεπώς δεν έχουμε τσουνάμι. Όμως τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί απο κατολισθήσεις υποθαλάσσιες, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μέσα στη θάλασσα και γι αυτό καλό είναι να στέλνεται το σήμα, έστω και αν δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να δούμε ένα τέτοιο τσουνάμι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μίλησα και με τους δημάρχους των περιοχών και αυτοί μου είπαν ότι τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πτώσεις” σημείωσε.

“Ο σεισμός είναι συνδεμένος με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι πολύ μικρή μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως, δεν έχουνε ακολουθίες αυτοί οι σεισμοί, σε αυτά τα βάθη” τόνισε από πλευράς του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, προσθέτοντας και εκείνος ότι σε καμία περίπτωση η δόνηση αυτή δεν έχει σχέση με τον σεισμό της Τουρκίας ή της Σαντορίνης.

hania.news.gr