Παπαδάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για τα συνοδά έργα του Φράγματος μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

12:53 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023
12:11 μ.μ. - Πέμ, 09/53/2023
Image: Παπαδάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για τα συνοδά έργα του Φράγματος μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

"Δεν αφήνουμε το έργο στην τύχη του - Θέλουμε το έργο να γίνει συνολικά, όχι να «σπάσει» σε τμήματα και να μη γίνει μέσω ΣΔΙΤ"

Η απένταξη των συνοδών έργων Φράγματος Μπραμιανών προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας δεδομένου ότι αφενός μεν περιμένει χρόνια την υλοποίησή τους αφετέρου δε τα έργα θα εξασφαλίσουν νερό για τις καλλιεργητικές ανάγκες της περιοχής. Σημειωτέων δε στα έργα περιλαμβάνεται το αντιπλημμυρικό της Γρα Λυγιάς που θα προστατεύσει το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Για το θέμα παρέμβαση σχετικά με τα έργα εμπλουτισμού του φράγματος των Μπραμιανών στο νομό Λασιθίου, έκανε από το βήμα της Βουλής ο Α' Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «ο κύριος Υπουργός σήμερα ήταν απολύτως σαφής. Είπε ότι το έργο θα υλοποιηθεί». Όπως επισήμανε και με δεδομένο ότι το έργο αλλάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΕΣΠΑ, «Ήδη ο κ. Ζερβός, ο Ειδικός Γραμματέας έχει εκδώσει και τη σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων όχι μόνο του συγκεκριμένου έργου του εμπλουτισμού, του φράγματος των Μπραμιανών και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Γρα Λυγιάς αλλά και όλων των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης». «Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί», επανέλαβε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και φυσικά είναι ένα έργο το οποίο μας ενδιαφέρει ως νομός Λασιθίου και θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή και κοινωνική συνοχή του νομού μας». (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Επιπλέον, επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Σπυριδάκη Κατερίνα, με θέμα: «Απένταξη των συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 σχολίασε τα παραπάνω λέγοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Επίσης θετικό το ενδιαφέρον της κας Σπυριδάκη. Επίσημη ενημέρωση πάντως δεν έχουν. Ωστόσο όμως προκύπτουν σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απαντήσεων. Όπως, αν και ποια χρονοδιαγράμματα υπάρχουν. Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση. Εάν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα με τον εργολάβο που έχει αναδειχθεί μέσω διαγωνισμού κ.α. Για αυτά, μια σαφής εικόνα δεν υπάρχει. Εμείς δεν θέλουμε να μπουν τα έργα στις καλένδες. Δίνουμε κατά κάποιο τρόπο μια πίστωση χρόνου στον αρμόδιο Υπουργό. Περιμένουμε επίσης ενημέρωση από τον κ. Περιφερειάρχη. Δεν αφήνουμε το έργο στην τύχη του. Θέλουμε το έργο να γίνει συνολικά, όχι να «σπάσει» σε τμήματα και να μη γίνει μέσω ΣΔΙΤ.