Παπαδάκης: Να δοθεί δημόσια απάντηση για την εγκατάλειψη της δεξαμενής που θα υδροδοτούσε το Μακρύ Γιαλό

11:48 π.μ. - Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024
11:08 π.μ. - Πέμ, 01/48/2024
Image: Παπαδάκης: Να δοθεί δημόσια απάντηση για την εγκατάλειψη της δεξαμενής που θα υδροδοτούσε το Μακρύ Γιαλό

Η διχοτόμηση του Μακρύ Γιαλού έφερε σωρεία προβλημάτων και ανεκτέλεστων έργων υποδομής, είπε ο Μπάμπης Παπαδάκης, μέλος της Ομάδας Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού, στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Μπάμπης Παπαδάκης, μέλος της Ομάδας Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μακρύ Γιαλός μετά την διχοτόμησή του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της έλλειψης νερού, το οποίο παρά τις προσπάθειες μελών της δημοτικής αρχής, δεν έχει λυθεί ακόμα.

Ξεκινώντας, ο κ. Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι ο Μακρύ Γιαλός ιδρύθηκε σαν Δήμος το 1998. Το 2010 έγινε η παύση του Δήμου και το 2011 έγινε η διχοτόμηση η οποία κατά την άποψη του κ. Παπαδάκη πήγε τον Μακρύ Γιαλό είκοσι χρόνια πίσω. Τα θέματα που συζητούσαν τότε σαν Δήμος είναι αυτά που συζητάμε και τώρα, δηλαδή την δημιουργία ενός περιφερειακού δρόμου, το φράγμα των Λιθινών, το σχέδιο πόλης και τον βιολογικό του Μακρύ Γιαλού. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ο περιφερειακός χωρίς να έχει γίνει η παράδοσή του και το ότι έχει ξεκινήσει ο βιολογικός αλλά με πολλά προβλήματα καθώς το σχέδιο πόλης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Παπαδάκης πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα της περιοχής του Μακρύ Γιαλού πηγάζουν από την διχοτόμηση. Σαν Δήμος Μακρύ Γιαλού, είχαν προβλέψει την τουριστική ανάπτυξη και την αυξημένη ανάγκη νερού και έτσι το 2009 προχώρησαν στην δημιουργία μιας δεξαμενής για νερό ύδρευσης στην θέση Τσικαλαριά (δάσος Αγ. Στεφάνου). Επιπλέον, έφτιαξαν την γεώτρηση στα Μουλαδιανά και παράλληλα είχαν την γεώτρηση στον Αρόλιθο του Ορεινού με σκοπό το νερό από αυτές τις δύο γεωτρήσεις να πηγαίνει στην καινούρια δεξαμενή και να καλύπτει τις ανάγκες όλου του παραλιακού μετώπου του Μακρύ Γιαλού. Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μπει καθόλου νερού στην συγκεκριμένη δεξαμενή η οποία κόστισε σχεδόν μισό εκατομμύριο και δημιουργήθηκε με χρήματα του Δήμου, δηλαδή των κατοίκων. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κοιτάξουν οι δύο δήμοι μετά την διχοτόμηση είναι η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και εάν κάτι διασφαλίζει σήμερα την ποιότητα ζωής το κατοίκων αυτό είναι το νερό που πίνουν. Το 2015 δημιουργήθηκε μία επιτροπή για να διαχειριστεί το θέμα αλλά δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση και ο κ. Παπαδάκης ζητάει από τα μέλη αυτής της επιτροπής να τοποθετηθούν δημόσια και να εξηγήσουν τους λόγους που η δεξαμενή δεν λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεδομένου ότι ο Δήμος Σητείας είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά Δήμος της Κρήτης και ο Δήμος Ιεράπετρας ο δεύτερος μεγαλύτερος είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πράγματα καθώς ακόμα και εάν υπάρχει η θέληση ο χρόνος που χρειάζεται δεν βοηθάει. Τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει συναντήσεις των δύο δήμων αλλά όλες οι κινήσεις που γίνονται σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει από προηγούμενες διοικήσεις των Δήμων, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Η περιοχή του Μακρύ Γιαλού και ιδιαίτερα το παραλιακό μέτωπο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ύδρευση. Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα ωστόσο δεν εξαρτάται από αυτόν. Ο τουρισμός είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι ποσότητες του νερού είναι λιγότερες. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, οποιαδήποτε ανάπτυξη υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μακρύ Γιαλό οφείλεται στον τουρισμό και το θέμα της έλλειψης νερού μπορεί να αποτελέσει δυσφήμιση για την περιοχή. Ο τότε Δήμος Μακρύ Γιαλού διαφήμιζε την περιοχή με κάθε ευκαιρία με αποτέλεσμα να αποτελεί brand name της ανατολικής Κρήτης στο κομμάτι του τουρισμού. Τώρα πια ο Μακρύ Γιαλός δεν είναι σημείο αναφοράς καθώς δεν υπάρχει στοχευμένη και προσεγμένη προβολή του. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι στον πολιτικό στίβο οι οποίοι νοιάζονται και είναι ενεργοί και σαν ομάδα επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού θα συνεργαστούν με αυτούς τους ανθρώπους ώστε να προσπαθήσουν να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο νερό της άρδευσης το οποίο αποτελεί εξίσου σημαντικό κομμάτι. Τόσο ο τουρισμός όσο και η αγροτική παραγωγή η οποία στηρίζει αυτόν τον τουρισμό χρειάζεται νερό. Το φράγμα των Λιθινών θα μπορούσε να καλύψει αρδευτικά το κομμάτι από τα Φέρμα μέχρι τον Γούδουρα. Το φράγμα είχε προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ αλλά απεντάχθηκε το 2015. Οι μελέτες, λόγω των νέων δεδομένων, χρειάζονται επικαιροποίηση και η Περιφέρεια πριν ενάμιση χρόνο είχε διαθέσει κονδύλι για αυτό το σκοπό ωστόσο από τότε δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι η Ομάδα Επανίδρυσης Δήμου Μακρύ Γιαλού έχει εντάξει όλα τα προβλήματα της περιοχής σε έναν φάκελο ο οποίος θα κατατεθεί στο Υπουργείο σε μία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Σε αυτό το σημείο ο κ. Γουλιδάκης έκανε παρέμβαση όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στήριζε και θα στηρίζει την λειτουργία ενός Δήμου ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι Δήμος και ότι η δική του θέση και άποψη τόσο ως επικεφαλής παράταξης όσο και ως συμμετέχων στα κοινά, είναι ότι ο κόσμος του Μακρύ Γιαλού έχει αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικεί την επανίδρυση του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Αν και ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι από την κυβέρνηση δεν διαφαίνεται η διάθεση για να αλλάξει κάτι στο μέλλον, ο κ. Παπαδάκης πιστεύει ότι λόγω της πίεσης που υπάρχει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει το θέμα της επανίδρυσης Δήμων. Γι’ αυτό και η επιτροπή συνεχίζει να εμπλουτίζει τον φάκελο ώστε να τον καταθέσει την κρίσιμη στιγμή.