Παπαδάκης: Ενιαία διαχείριση νερού, πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στο φράγμα Μπραμιανών και ενεργειακή κοινότητα

11:23 π.μ. - Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023
11:12 π.μ. - Τετ, 06/23/2023
Image: Παπαδάκης: Ενιαία διαχείριση νερού, πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στο φράγμα Μπραμιανών και  ενεργειακή κοινότητα

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΕΟΒ Ιεράπετρας

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ κ. Λ. Αυγενάκη που είχαν εκπρόσωποι ΤΟΕΒ της Κρήτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης ο οποίος και παραβρέθηκε. Όπως είπε, επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενιαία διαχείριση υδάτων Κρήτης. Η Κρήτη έχει «χωριστεί» σε 5 λεκάνες απορροής και κάθε λεκάνη θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βρόχινων νερών. Θα γίνει μια μελέτη για τη διευθέτηση των νερών της Κρήτης που θα εξετάζει, που θα αποθηκεύονται τα νερά, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και η αξιοποίησή του, οι ανάγκες για νέα φράγματα, κ.α. Θα λέγαμε ότι είναι μια διευρυμένη μελέτη, Παυλάκη. Στον όλο αυτό σχεδιασμό θα συμμετέχει ολλανδική εταιρεία. Δεν τέθηκε θέμα κατάργησης των ΤΟΕΒ, η συζήτηση έγινε για μια ενιαία διαχείριση ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε κάθε περιοχή, είπε.

Σε άλλο σημείο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται υπό την Περιφέρεια Κρήτης για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στον νομό Λασιθίου. Έχει βρεθεί οικόπεδο για τη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε θέση προς τη Σητεία.Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση καθώς προκύπτουν εμπόδια από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Θεωρούμε ότι πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες και πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί οι ενεργειακές ανάγκες των ΤΟΕΒ είναι μεγάλες και κοστοβόρες.

Κλείνοντας ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για πολυεθνική εταιρία που προχώρησε σε διενέργεια βυθομέτρησης για να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο φράγμα Μπραμιανών. Δεν γνωρίζουμε με ποιου την άδεια έγινε η βυθομέτρηση. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας αυτό. Αυτό που κάναμε από πλευράς μας είναι να τους ενημερώσουμε για τη λειτουργία του φράγματος, ότι η στάθμη ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την κατανάλωση και τις βροχοπτώσεις και ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.