Πάνω από 4.700 μετανάστες το 2024 στην Κρήτη - SOS από τους λιμενικούς - Αυξανόμενη ροή διαρκώς
Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός που φτάνει στο νησί, ενώ στα λόγια παραμένει η δημιουργία των Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας
Τους 4.704 φτάνουν σε αριθμό οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια παράλια της Κρήτης μέσα στο 2024 και, παρά τις δεσμεύσεις, ακόμη στα λόγια παραμένει η δημιουργία των δύο Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας, όπως και η υλοποίηση της έμπρακτης υποστήριξης προς την Αυτοδιοίκηση.
Δηλαδή τους Δήμους αλλά και την Περιφέρεια, που, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν λάβει κονδύλια.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μια πρωτόγνωρα δύσκολη πραγματικότητα για τους λιμενικούς, που καλούνται, όπως λένε, μέχρι και να «επαιτούν», προκειμένου να βρουν ένα λεωφορείο για να κάνουν τη μεταφορά των μεταναστών.
«Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι “επαιτούμε” σε εταιρείες με τουριστικά λεωφορεία για να μας διαθέσουν λεωφορείο, για να μεταφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης, ο οποίος τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι όλη η πίεση πέφτει στο Λιμενικό, η εξάντληση του προσωπικού είναι πλέον δεδομένη.
«Η εξάντληση του προσωπικού έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νομίζω ότι πρέπει να δουν πολύ σοβαρά τις μεταναστευτικές ροές και την αύξηση που παρατηρείται στα νότια της Κρήτης, και το συντομότερο δυνατό να ενισχύσουν τις λιμενικές Αρχές με έμψυχο δυναμικό, αλλά και με επιχειρησιακά μέσα», πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης.
Μόνο το τελευταίο 48ωρο στο νησί έφτασαν 257 άτομα σε πέντε διαφορετικά περιστατικά. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν ανθρώπους που κατά δήλωσή τους ήταν Σύριοι και Αιγύπτιοι, όλοι με την ελπίδα να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Άλλο ένα περιστατικό ήταν χθες τα ξημερώματα, όπου σκάφος της Frontex εντόπισε πλοιάριο που μετέφερε 59 μετανάστες, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και τέσσερις ανήλικους. Από αυτούς, 28 δήλωσαν Σύριοι, 25 Αιγύπτιοι και 6 Σουδανοί. Μάλιστα, ανάμεσα στους μετανάστες υπήρχαν άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και ηλικιωμένες γυναίκες.
Μια ακόμη βάρκα με 74 μετανάστες κατέφτασε στη Γαύδο χθες Τετάρτη το μεσημέρι.
Αυξανόμενη ροή
Πάντως, παρά τη σταθερά αυξανόμενη ροή μεταναστών στο νησί, οι δεσμεύσεις από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παραμένουν δεσμεύσεις.
«Το πρόβλημα, αντί να λύνεται, μεγεθύνεται», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, που εξήγησε ότι, παρά την αποδοχή και των δύο αιτημάτων από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, κινήσεις για την υλοποίησή τους δεν έχουν γίνει.
Μάλιστα, ο κ. Συριγωνάκης παρέπεμψε τόσο στη συνάντηση που είχε γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στην Κρήτη με τον τότε υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, όπως και στις τηλεφωνικές επαφές που πρόσφατα έγιναν με τη νυν ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
«Είναι ξεκάθαρο αυτό που έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό. Το ένα είναι η άμεση δημιουργία δύο χώρων προσωρινής φιλοξενίας στο νησί (ένα στη Δυτική και ένα στην Ανατολική Κρήτη) και το δεύτερο χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας. Υπάρχουν σχετικοί κωδικοί, υπάρχει και Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα της προσωρινής διαμονής αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, που επιβάλλεται για όσο παραμένουν εδώ να έχουν ανθρώπινες συνθήκες», εξήγησε ο Νίκος Συριγωνάκης, συμπληρώνοντας σε κάθε τόνο ότι δεν είναι δυνατόν όλο το βάρος να πέφτει στο Λιμενικό, το οποίο σημειωτέον, ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω υποστελέχωσης.
Όπως μάλιστα εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν δεν είναι πρωτόγνωρο για το αρμόδιο υπουργείο, αφού οι αυξήσεις στις μεταναστευτικές ροές είναι μια πραγματικότητα που καλείται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί, όχι μόνο στην Κρήτη.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαχειρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια το Μεταναστευτικό. Οι ροές ξεκίνησαν πολύ έντονα το 2015, οπότε είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά. Πρέπει επιτέλους να δώσουν λύσεις και στην Κρήτη, διότι, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, τα
προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λιμενικών είναι έντονα και μάλιστα υπό το βάρος της υποστελέχωσης», πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης.
«Επείγει η μεταφορά του χώρου υποδοχής των μεταναστών»
Την ίδια ώρα, ξεκάθαρος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Βαρδαβάς, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας των μεταναστών στον χώρο που σύντομα θα εγκατασταθούν τα γραφεία του νέου φορέα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, δυνατότητα να παραταθεί αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει και τόνισε πως ήδη έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή.
«Έχουμε ειδοποιήσει πάρα πολλές φορές ότι επείγει η μεταφορά του χώρου υποδοχής των μεταναστών να γίνει κάπου αλλού. Έχουμε δείξει τεράστια υπομονή και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο», τόνισε ο Γιάννης Βαρδαβάς, συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση των γραφείων, που καθημερινά θα εργάζονται άνθρωποι και θα επισκέπτεται το κοινό, έχουν ήδη αρχίσει και πως η συνύπαρξη με τους μετανάστες είναι αδύνατη, λόγω και των φθορών που εντοπίζονται στους χώρους.
«Η εικόνα που συναντάει κάποιος μέσα στον χώρο, όταν οι μετανάστες αποχωρούν, είναι πραγματικά μια εικόνα για να εξανίστασαι. Από βουλωμένες λεκάνες και νιπτήρες μέχρι ολόμαυρους τοίχους. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε κάνει αρκετές εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει άμεσα να βρεθεί άλλος χώρος», κατέληξε ο κ. Βαρδαβάς.
neakriti.gr