Πάνω από 20 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κατέστρεψαν οι άνεμοι στην Ιεράπετρα

11:50 π.μ. - Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022
11:02 π.μ. - Παρ, 11/50/2022
Image: Πάνω από 20 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κατέστρεψαν  οι άνεμοι  στην Ιεράπετρα

Δηλώσεις στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες - Ν. Παπαδάκης και Β. Ζαχαρόπουλος μιλούν στον Ηχώ 99,8

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην Ιεράπετρα τις προηγούμενες μέρες άφησαν πίσω τους πληγές σε παραγωγούς που είδαν τα θερμοκήπιά τους να καταστρέφονται. Σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Οι ζημιές είχαν να κάνουν κυρίως με τις εγκαταστάσεις κα τα νάιλον θερμοκηπίων και κατ επέκταση έχουν επηρεαστεί οι καλλιέργειες. Η ζημιά στις καλλιέργειες θα φανεί θα τις επόμενες ημέρες.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής αγροτικών θεμάτων κ. Νεκτάριος Παπαδάκης δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ότι υπάρχουν θερμοκήπια με μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια στις καλλιέργειες. Άλλα θερμοκήπια έχουν μικρότερες ζημιές σκίστηκαν κυρίως τα νάιλον, οι παραγωγοί προσπάθησαν να τα αντικαταστήσουν άμεσα όμως στην πορεία θα φανεί αν και κατά πόσο επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες. Εκτιμάται ότι υπέστησαν ζημιά πάνω από 20 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όχι σε μια περιοχή, οι ζημιές είναι διάσπαρτες. Όσοι έχουν υποστεί ζημιά θα πρέπει να το δηλώσουν στον ΕΛΓΑ. Τώρα εδώ έχει να κάνει και με το εάν ο εκάστοτε παραγωγός είναι ασφαλισμένος και είναι αλήθεια ότι πολλοί παραγωγοί είναι ανασφάλιστοι για διάφορους λόγους. Ανεξάρτητα πάντως εάν είναι ασφαλισμένοι καλό είναι να το δηλώσουν.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων, υψηλό κόστος παραγωγής, ανατιμήσεις, ενεργειακό κόστος κτλ και τώρα ήρθε και ο άνεμος να δώσει άλλο ένα ακόμη «χτύπημα» και μια επιπλέον σημαντική οικονομική επιβάρυνση για όσους επλήγησαν. Εδώ έρχεται να αναδειχθεί ένα ακόμη ζήτημα που έχει να κάνει με υπουργική απόφαση και όσα προβλέπει αναφορικά με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η απόφαση αυτή που μεταξύ άλλων προβλέπει μια σειρά εγκρίσεων, άδειες από μηχανικούς, μελέτες για να στηθεί μια νέα εγκατάσταση ή ακόμα και για αλλαγή του νάιλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί αναβολή διετίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να προσαρμοστούν και παράλληλα όμως να γίνουν αναγκαίες αλλαγές στην υπουργική απόφαση, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι πραγματικά ο αέρας που φυσούσε χθες είχε πολύ μεγάλη ένταση, με παύσεις ευτυχώς , και εάν συνεχιζόταν θα μιλούσαμε για καταστροφές. Παραγωγοί έπαθαν σοβαρές ζημιές, άλλοι κατάφεραν να παρέμβουν άμεσα και να τις αποκαταστήσουν. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πόσο έχουν επηρεαστεί οι καλλιέργειες. Δεν είχαμε ενημέρωση για άλλα προβλήματα στην περιοχή ούτε για διακοπές ρεύματος, είπε ο πρόεδρος.

εξωτερική φωτογραφία από Γιάννα Χριστάκη