Πανταζής: Χωρίς διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς η συζήτηση για τις περιοχές Natura στην Ιεράπετρα

1:46 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Παρ, 18/46/2022
Image: Πανταζής: Χωρίς διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς  η συζήτηση για τις περιοχές Natura στην Ιεράπετρα

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες για τις περιοχές Natura του Δήμου Ιεράπετρας, Θρυπτή, Σελάκανο, Χρυσή, στην οποία και συμμετείχε μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Προϊστάκης , ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών κ. Κώστας Πανταζής, και στελέχη της μελετητικής εταιρίας. Όπως είπε ο κ. Πανταζής, ως χώρα υπάρχει ανάγκη εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία για τις περιοχές Natura. Για αυτό γίνεται έντονα συζήτηση τελευταία προκειμένου να προκύψουν προεδρικό διάταγμα και τα κατά τόπους διαχειριστικά σχέδια.

Οι περιοχές Natura διέπονται από μια σειρά περιορισμών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος. Παράλληλα όμως θέλουμε οι περιοχές αυτές να είναι επισκέψιμες και προσβάσιμες λαμβάνοντας υπόψη πως σε κάποιες περιοχές υπάρχουν και οικισμοί. Εμείς λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες και ήταν ενδεικτική παραδοχή από πλευράς εταιρίας ότι στα Αστερούσια οι ανεμογεννήτριες ήταν αιτία για να πεθάνουν γυπαετοί. Πρέπει όμως να δούμε και δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές όπως είναι η βόσκηση, η μελισσοκομία. Και εδώ υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Ειδικότερα για τη βόσκηση γίνεται λόγος για εκ περιτροπής βόσκηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάποιους μήνες οι περιοχές θα «κλείνουν» προκειμένου το οικοσύστημα να ανακάμπτει. Πως θα γίνεται η αποζημίωση πχ των κτηνοτρόφων; Έπρεπε λοιπόν οι κλάδοι αυτοί να κληθούν από τον Δήμο , να τοποθετηθούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμπεριληφθούν στις προτάσεις του Δήμου. Δεν αρκεί μόνο οι σύλλογοι να καταθέσουν τις θέσεις τους στη διαβούλευση. Η φωνή τους έπρεπε να ακουστεί να είναι παρόντες στον διάλογο με τους μελετητές.

Σε κάθε περίπτωση για το όλο θέμα χρειάζεται επαγρύπνηση. Το θετικό είναι ότι προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα τεθεί προς συζήτηση για να οριστικοποιηθεί στη συνέχεια. Πρέπει να προλάβουμε έστω και στο και πέντε, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενο να εκφράσουν τις απόψεις τους, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.

Ακούστε τη συνέντευξη