Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας περιγράφει όσα αντίκρισε κατά τις επισκέψεις του στον χώρο και ζητά άμεση κρατική παρέμβαση, ενίσχυση των υπηρεσιών και οργανωμένη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων που προσπαθούν να προστατευθούν από τη βροχή ανάμεσα σε φορτηγά και δημοτικά μηχανήματα μετέφερε στον Ηχώ 99,8 ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής, μετά την αυτοψία του στον χώρο της πρώην ΑΓΡΕΞ το απόγευμα της Τρίτης και τη νέα επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης.
Όπως ανέφερε, κατά την απογευματινή παρουσία του στον χώρο βρίσκονταν περίπου 750 μετανάστες, ενώ στη διάρκεια της ραδιοφωνικής συζήτησης έγινε λόγος για περίπου 600 ανθρώπους το επόμενο πρωί, μετά από αναχωρήσεις και νέες αφίξεις. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς και πως οι διαθέσιμες δυνάμεις δεν επαρκούν για τη διαχείριση τόσο μεγάλου πλήθους.
Περιγράφοντας τις συνθήκες, μίλησε για ανθρώπους μέσα στις λάσπες, χωρίς επαρκή προστασία από τη βροχή, που αναζητούσαν καταφύγιο ακόμη και κάτω από απορριμματοφόρα. Ανέφερε επίσης την περίπτωση γυναίκας τυλιγμένης με κουβέρτα, χωρίς διαθέσιμα ρούχα για να φορέσει, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε βασικά είδη φροντίδας.
Ο κ. Πανταζής άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «παντελή απουσία του κράτους» και μεταφορά της ευθύνης σε ελάχιστους ανθρώπους. Ζήτησε ουσιαστική ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού της Ιεράπετρας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στον βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη να επισκεφθεί τον χώρο και να διαπιστώσει τις συνθήκες.
Αναγνώρισε την προσπάθεια των αστυνομικών και των λιμενικών, που, όπως είπε, συμμετείχαν ακόμη και στη διανομή των γευμάτων. Θετικά αναφέρθηκε και στη σίτιση, σημειώνοντας ότι ο ιδιώτης που την έχει αναλάβει ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
Για τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Κουγιουμουτζάκη τόνισε ότι βρισκόταν στον χώρο και στις δύο επισκέψεις του, προσπαθώντας να συντονίσει τη διαχείριση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ένας άνθρωπος, χωρίς επαρκή υποστήριξη, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανοργάνωτη διανομή των προσφορών. Ο ίδιος μετέφερε δύο μεγάλες βαλίτσες με ρούχα και περιέγραψε ότι, όταν επιχείρησε να τα παραδώσει, συγκεντρώθηκε γύρω του μεγάλο πλήθος ανθρώπων που προσπαθούσαν να πάρουν κάποιο ένδυμα. Σύμφωνα με την αφήγησή του, ακολούθησαν συνωστισμός και εντάσεις, γεγονός που δείχνει την ανάγκη ελεγχόμενης διανομής.
Αναφερόμενος στον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε ότι δεν συνάντησε εθελοντές τις ώρες που ο ίδιος βρέθηκε εκεί. Αναγνώρισε, πάντως, τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Πρότεινε να οργανωθούν πρόσθετες ομάδες πολιτών, σε συνεννόηση με τον Δήμο και υπό την καθοδήγηση του Ερυθρού Σταυρού, για την καταγραφή των αναγκών και τη διανομή της βοήθειας.
Έθεσε ακόμη ζήτημα επάρκειας εμφιαλωμένου νερού, αναφέροντας ότι είδε ανθρώπους να επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν νερό του αρδευτικού δικτύου για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος.
Παράλληλα, ζήτησε να αξιοποιηθούν οι καρέκλες που, σύμφωνα με τον ίδιο, φυλάσσονται στις αποθήκες της ΑΓΡΕΞ, ώστε οι άνθρωποι να μη χρειάζεται να κάθονται στο χώμα. Περιέγραψε επίσης αστυνομικούς και λιμενικούς να πραγματοποιούν καταγραφές και ταυτοποιήσεις χωρίς στοιχειώδη κατάλληλο εξοπλισμό εργασίας.
Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσφέρουν ρούχα, παπούτσια και είδη προσωπικής φροντίδας, επιμένοντας ότι η αλληλεγγύη χρειάζεται συντονισμό. Απέρριψε τις απαξιωτικές αναφορές σε βάρος των μεταναστών και υπογράμμισε ότι προέχει η αξιοπρεπής αντιμετώπιση ανθρώπων και παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.