Πανταζής: Σοβαρές καθυστερήσεις της δημοτικής αρχής στη μελέτη παραλιακού μετώπου

7:15 π.μ. - Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Πέμ, 16/15/2021
Image: Πανταζής: Σοβαρές καθυστερήσεις της δημοτικής αρχής στη μελέτη παραλιακού μετώπου

Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει - Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Αλγεινή εντύπωση μας έκανε η πρόσκληση από την δημοτική αρχή στις 23/07/21 για να συμμετέχουμε στην παρουσίαση της προμελέτης του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας. Την παρουσίαση έκανε γνωστός μελετητής ο οποίος και επικαλέστηκε την ύπαρξη μελετητικής ομάδας, η οποία εργάζεται για την ολοκλήρωση της μελέτης. Την δημοτική παράταξη ‘’Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ εκπροσώπησε ο επικεφαλής της κ. Αργύρης Πανταζής ο οποίος πέραν των άλλων έθεσε εξαρχής το ερώτημα, πως προέκυψε το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο και όχι κάποιο άλλο, προκειμένου να εργαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης ενώ αντίστοιχος προβληματισμός τέθηκε για την διαδικασία της επιλογής του Μελετητή. Η απάντηση που έλαβε από τον μελετητή ήταν εντελώς στον ‘’αέρα΄΄ λέγοντας του, ότι ο δήμαρχος έχει κανονίσει την πληρωμή του μέσα από το δίκτυο πόλεων, με την επωνυμία ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ. Μιας εταιρίας όπου σε αυτήν έχουν ενταχθεί άλλοι εβδομήντα δυο δήμοι σε όλη την χώρα. Σκοπός των δικτύων πόλεων όπως αυτό της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η παράβλεψη της γραφειοκρατίας για την ολοκλήρωση μελετών για μικρά ή μεγάλα έργα.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας( λίγες μέρες αργότερα) ο κ.Πανταζής έθεσε το ίδιο ερώτημα, αυτήν την φορά στον δήμαρχο Ιεράπετρας για να πάρει την απάντηση ότι ο Δήμος έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και αυτός θα είναι ο τρόπος που θα πληρωθεί ο μελετητής. Ο κ. Πανταζής (μέλος της οικονομικής επιτροπής) αναζήτησε την εν λόγω προγραμματική σύμβαση από το αρχείο των συνεδριάσεων της επιτροπής, από όπου περνούν οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτουν όλοι οι Δήμοι. Με έκπληξη του διαπίστωσε ότι όντως είχε υπογραφεί σύμβαση με την παραπάνω εταιρία αλλά για άλλες μελέτες ενώ πουθενά δεν αναφερόταν, σε κανένα άρθρο της, η μελέτη του παραλιακού μετώπου. Σε αναζήτηση μας στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρίας, διαπιστώσαμε ότι ο δήμαρχος Ιεράπετρας συγκαταλέγεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας , κάτι που έως τότε (Αύγουστος του 2021) δεν το είχε γνωστοποιήσει, ενώ η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 21 και η συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας είχε προκύψει μήνες νωρίτερα.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή,

Πως έγινε η παρουσίαση της μελέτης από το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο από την στιγμή που δεν υπάρχει υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση ούτε καν κάποια απευθείας ανάθεση εργασιών;

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού προκειμένου να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και χαμηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών;

Τι εμπόδιζε την δημοτική αρχή επτά ολόκληρα χρόνια να εργαστεί έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει περάσει η μελέτη από όλα τα επίπεδα διαβούλευσης με τους φορείς του δήμου μας και να είναι έτοιμη για την δημοπράτηση της όταν αυτό είναι εφικτό ;

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου ζητούν νέα παράταση στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκινούν αρχές Νοεμβρίου, διαπιστώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στο όλο εγχείρημα είναι σοβαρές και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνοται στα όσα από πλευράς της η δημοτική αρχή, είχε αρχικώς υποσχεθεί.

Θα πρέπει να αντιληφθεί η δημοτική αρχή Καλαντζάκη ότι οι Δήμοι δεν λειτουργούν με μπακαλοτεύτρο ούτε με την λογική δώσε και εμένα μπάρμπα. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για έργα τα οποία διέπονται από αυξημένη συμμετοχική συνεργασία και συγκεκριμένες διαδικασίες. Η λογική Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, ( βλέπε συμμετοχή δήμαρχου στο ΔΣ της εταιρίας) μας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ από πολύ νωρίς είχε αναδείξει την ανάγκη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου για την οποία έπρεπε να είχε δοθεί προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον για τον σχεδιασμό της. Παρόλα αυτά εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την προμελέτη που παρουσιάστηκε, μελέτη η οποία δεν έχει συμπεριλάβει την φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης μας ενώ παράλληλα διαφάνηκε ότι υπάρχουν τεράστια κενά.

Η Ιεράπετρα έχει ανάγκη από ένα παραλιακό μέτωπο το οποίο θα έχει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή, πρώτα απ’ολα από τους κατοίκους και από τους φορείς του Δήμου μας και στην συνέχεια από όλους τους άλλους. Η δημοτική αρχή έως και σήμερα δεν έχει καταφέρει να τρέξουν οι διεργασίες προκειμένου, νόμιμα και χωρίς πασαλείμματα να έχουμε την ανάθεση στην μελετητική ομάδα η οποία θα συνεργαστεί με τους φορείς και θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Εργάζεται πρόχειρα χωρίς σχεδιασμό, με ισχυρή πλέον την πιθανότητα το παραλιακό μέτωπο να είναι εργοτάξιο για πολλούς μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται και οι επαγγελματίες όπως και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό να υποστούν τεράστια και ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Για την δημοτική παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ