Πανταζής για μελέτη παραλιακού μετώπου – Εχθρός του καλού το καλύτερο

8:37 π.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
08:06 π.μ. - Τετ, 29/37/2022
Image: Πανταζής για μελέτη παραλιακού μετώπου – Εχθρός του καλού το καλύτερο

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» μετά την παρουσίαση της μελέτης

Αναφορικά με τη μελέτη του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Δήμο τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής μετά και το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν ως παράταξη.

Ο κ. Πανταζής σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε έχει βελτιωθεί κατά πολύ και προς θετική κατεύθυνση σε σχέση με τον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι μετά και τη διαβούλευση που έγινε, ενσωματώθηκαν στη μελέτη προτάσεις που είχαν κατατεθεί και από την παράταξή τους αλλά και συλλόγων, φορέων, μηχανικών και μεμονωμένων πολιτών.

Ωστόσο τώρα, υπάρχουν ελλείψεις σε ότι αφορά τις μελέτες που έπρεπε να είχαν γίνει (Φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη Ηλεκτρομηχανολογική, μελέτη ΣΑΥ- ΦΑΥ ( Σχέδιο Ασφάλειας & Φάκελος Ασφάλειας Υγείας), προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει και με ποιο τρόπο. Ένα ακόμη θέμα που τίθεται είναι η αντιμετώπιση ενός αριθμού καταστημάτων προς το Φρούριο όπου προβλέπονται υποδεέστερης κατασκευής στέγαστρα και φαίνεται ότι στη μελέτη δεν δόθηκε έμφαση σε αυτό το τμήμα. Επιπλέον πρέπει να εξεταστεί το θέμα των χώρων στάθμευσης.

Ο κ. Πανταζής σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα, περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή του έργου, ενός έργου που έχει ανάγκη το παραλιακό μέτωπο της πόλης το οποίο ευελπιστούν σύντομα αφού ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο θέμα της υποχώρησης τμημάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες αποκατάστασης και τέλος για τη νέα στάση λεωφορείων στο Κάτω Χωριό που αν και τοποθετήθηκε πρόσφατα δεν στερεώθηκε σωστά με συνέπεια την πτώση της χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος αν και ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγάλος.

-

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της παράταξης:

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 24/06 από την μελετητική ομάδα του δικτύου πόλεων ΄΄ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ΄΄ η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας. Με το τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς της πόλης αλλά και στην δημοτική μας παράταξη, να κάνουμε προτάσεις για τη βελτίωση της μελέτης, όπως είχε γίνει και στην αρχική διαβούλευση της που έγινε τον Αύγουστο. Διαπιστώσαμε ως αποτέλεσμα των παραπάνω την εξ ολοκλήρου αποδοχή από την μελετητική ομάδα, των προτάσεων που ως δημοτική παράταξη είχαμε αρχικά καταθέσει. Παρεμβάσεις επί της μελέτης που είχαν να κάνουν με την ενσωμάτωση στοιχείων που αναφέρονται στην ιστορία της πόλης καθώς και στη δυνατότητα ανάδειξης (με την χωροθέτηση τους) στα σημεία παρέμβασης της μελέτης, στοιχείων που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την λαογραφία της πόλης. Ιδιαίτερη η ικανοποίηση μας όταν διαπιστώσαμε ότι το κτήριο 120 τμ και ύψους τεσσάρων μέτρων που αρχικά είχε σχεδιαστεί και είχε χωροθετηθεί (μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής) διπλά στο κύμα (εκεί που είναι σήμερα οι δημόσιες τουαλέτες) για την εξυπηρέτηση έκδοσης εισιτηρίων και πληροφοριών, αντικαταστάθηκε όπως είχαμε προτείνει τότε με γυάλινα ‘’κουβούκλια’’ και σκέπαστρο, προκειμένου να εξυπηρετούνται χωρίς να επηρεάζεται ο οπτικός ορίζοντας, οι παραπάνω ανάγκες.

Έγινε αναφορά από τον επικεφαλής της παράταξης μας κ. Α. Πανταζή για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης και παράδοσης της μελέτης το οποίο έχει παρέλθει. Η μελετητική ομάδα είχε ως συμβατική υποχρέωση (υποχρέωση που απορρέει από την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί) την παράδοση της μελέτης στο δήμο Ιεράπετρας στο τέλος Μαΐου ενώ αντιθέτως διαφάνηκε ότι υπολείπονται ακόμη σοβαρές συνοδές μελέτες όπως, Φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη Ηλεκτρομηχανολογική, μελέτη ΣΑΥ- ΦΑΥ ( Σχέδιο Ασφάλειας & Φάκελος Ασφάλειας Υγείας), τεύχη δημοπράτησης καθώς και οι αδειοδοτήσεις οι οποίες επιβάλλονται για την υλοποίηση του έργου. Στη τοποθέτηση του ο κ. Πανταζής έκανε αναφορά για το πρόβλημα το οποίο προκύπτει στα τελευταία έξι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νότιο τμήμα του παραλιακού μετώπου, όπου φαίνεται να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τα υπόλοιπα, αφού προβλέπονται υποδεέστερου τύπου κατασκευές (πέργκολες) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων ενώ αλλοιώνεται κατά πολύ η ομοιομορφία η οποία είναι και το ζητούμενο.

Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους προκειμένου όλοι οι καταστηματάρχες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, από την μια άκρη του παραλιακού μετώπου μέχρι την άλλη. Στόχος και μέλημα της δημοτικής αρχής η ανεύρεση των περίπου 7 εκ ευρώ που θα χρειαστούν (μετά την ολοκλήρωση της μελέτης) για την υλοποίηση του έργου. Ως δημοτική παράταξη και έχοντας ξεκάθαρη θέση, στηρίζουμε την επί σειρά ετών ανάγκη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Συμμετέχουμε ενεργά με τις παρεμβάσεις μας στη βελτίωση της μελέτης, προκειμένου (ελπίζουμε σύντομα) να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή:

-

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ