Πανταζής για Ενιαία Διαχείριση Υδάτων: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση/ Η Ιεράπετρα ο «φτωχός συγγενής» της Κρήτης

7:59 π.μ. - Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024
07:11 π.μ. - Δευ, 11/59/2024
Image: Πανταζής για Ενιαία Διαχείριση Υδάτων: Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση/ Η Ιεράπετρα ο «φτωχός συγγενής» της Κρήτης

Ο κος Αργύρης Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη» όπου συζητήθηκε το θέμα του νερού σε σχέση με τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην Ενιαία Διαχείριση Υδάτων.

Η συμμετοχή του κ. Πανταζή στην ΚΕΔΕ από την έναρξη της σύστασης της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα, είναι ευτυχές γεγονός καθώς εκπροσωπεί όλη την Κρήτη.

Στις συνεδριάσεις που γίνονται υπάρχει πληθώρα μελών από την υπόλοιπη Ελλάδα που διαχειρίζονται τα αρδευτικά κανάλια και προτάσεις για την εξοικονόμηση νερού αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις γίνεται αναφορά στην ξηροθερμική Κρήτη γι’ αυτό και η παρουσία του κ. Πανταζή στην συγκεκριμένη επιτροπή είναι κρίσιμη για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχή μας.

Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το ποιος ήταν ο λόγος που την προηγούμενη δεκαετία δεν έγιναν τα απαιτούμενα έργα ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, ο κος Πανταζής απάντησε ότι την περίοδο που ήταν εκείνος αντιδήμαρχος οι προτάσεις που κατατέθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα τόσο από τον Δήμο όσο και από φορείς ήταν αρκετές.

Ωστόσο, είτε δεν εισακούστηκαν στο μέγεθος και στο ποσοστό που ήθελαν είτε υπήρχε αδυναμία εκτέλεσης και εύρεσης χρηματοδότησης. Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα και που όχι μόνο παραμένει αλλά διογκώνεται, ανέφερε.

Επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από υποδομές και τέτοιο σχεδιασμό που θα φέρει χρήματα στον πρωτογενή τομέα για έργα με τον κ. Πανταζή να πιστεύει ότι έχουμε χάσει την ευκαιρία. Αναφέρθηκε, στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο φράγμα από την οποία δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα αφού από όσα συζητήθηκαν, τελικά δεν υλοποιήθηκε τίποτα, χαρακτηρίζοντάς την καθαρά επικοινωνιακό κόλπο.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση και προτεραιότητα στην προσαγωγό διώρυγα από το Μύρτος με το έργο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.  Δεδομένης της κατάστασης, οι παραγωγοί αισθάνονται απίστευτη ανασφάλεια αλλά ο κος Πανταζής πιστεύει ότι η φετινή χρονιά θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Θεωρεί ότι κακώς η Δημοτική μας Αρχή δεν ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί και ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η γραφειοκρατία για την κατασκευή κάποιου έργου.

Όσον αφορά την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων Κρήτης, ο κος Πανταζής είπε ότι υπάρχει σχέδιο διαχείρισης λεκανών και απορροής ποταμών για το υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης από το 2015, το οποίο έχει εκπονηθεί από ειδικούς. Ωστόσο, από το 2021 δεν έχει επικαιροποιηθεί, με την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση να βαραίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και αλλαγής.

hxonews

Αυτή η μελέτη δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα υπόγεια και υδατικά αποθέματα και πως θα τα διαχειριστούμε. Επομένως, έχουμε μία αποτύπωση της κατάστασης σε επίπεδο χώρας με τον κ. Πανταζή να εκτιμά ότι ο σχεδιασμός της μελέτης στο μέλλον θα αφορά το νερό της βροχής και την διαχείρισή του.

Η πολιτεία δεν είχε χρήματα για να αναθέσει την εκπόνηση αυτής της μελέτης και έτσι από χορηγία της «ΤΕΡΝΑ» ανατέθηκε στην Ολλανδική εταιρεία που την εκπονεί αυτή τη στιγμή. Μέσω αυτής της μελέτης θα μελετηθούν όλα τα δεδομένα σε επίπεδο Κρήτης λαμβάνοντας υπόψιν τις μελέτες που προαναφέρθηκαν και αφού αποτυπώσουν την υφιστάμενη κατάσταση σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης θα εκπονήσουν μελέτες κατά τμήματα για το νερό ύδρευσης και άρδευσης.

Αυτό που παρατήρησε ο κος Πανταζής είναι ότι κάποιοι άλλοι νομοί μπαίνουν σε προτεραιότητα και όχι το ξηροθερμικό Λασίθι και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει η τοπική αυτοδιοίκηση. Το θετικό αυτής της ανάθεσης είναι ότι επιτέλους θα έχουμε μία μελέτη σε επίπεδο Κρήτης. Ωστόσο, ο κος Πανταζής αναρωτιέται τι θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα της εφαρμογής καθώς θα πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τα χρήματα, ποιος πληρώνει και πόσο πληρώνει το αγαθό. Αφού η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για την μελέτη, δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει όλα αυτά τα μεγάλα έργα που θα προβλέπει και έτσι θα οδηγηθεί στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση του αγαθού.

Εάν είχαμε εφαρμόσει την μελέτη Παυλάκη τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα, επισήμανε ο κος Πανταζής ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνέχιση αυτής της κατάστασης αφού, όπως είπε, το θέμα δεν είναι να μελετήσουμε αλλά να υλοποιήσουμε.

«Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτό που σχεδιάζεται τώρα θα έχει περιβαλλοντικό και χρηματικό όφελος για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σε επαγρύπνηση και να έχει ισχυρή παρουσία και συμμετοχή σε όλα τα στάδια της μελέτης η οποία εκπονείται αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε όλα όσα γνωρίζουμε ώστε να καταλάβουν οι πολίτες, οι φορείς και οι παραγωγοί ότι το μέλλον θα είναι δυσοίωνο εάν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Καλώς μελετάται η ενιαία διαχείριση των υδάτων της Κρήτης αλλά θα πρέπει να πάρουμε τα ανταποδοτικά τα οποία δεν έχουμε πάρει όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε ο κος Πανταζής. Θα πρέπει να ζητήσουμε προτεραιότητα και να είμαστε σοβαροί παίκτες μέσα στην μελέτη και αυτοί που θα πιέσουμε για να πάρουμε όσα δικαιούμαστε.

Το Λασίθι και συγκεκριμένα η Ιεράπετρα είναι «ο φτωχός συγγενής» της Κρήτης καθώς κάποιοι βάζουν τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει καθώς με την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων διακυβεύεται το μέλλον του τόπους μας το οποίο εξαρτάται από το νερό, είπε καταλήγοντας.

-