Πανταζής: ΄΄Φέσι΄΄ 250.000.00 ευρώ από τον Δήμο Ιεράπετρας σε προμηθευτή

7:37 π.μ. - Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021
07:10 π.μ. - Πέμ, 14/37/2021
Image: Πανταζής: ΄΄Φέσι΄΄ 250.000.00 ευρώ από τον Δήμο Ιεράπετρας σε προμηθευτή

Στα δικαστήρια η υπόθεση της μεγάλης οφειλής μετά από αγωγή του επιχειρηματία

Στα δικαστήρια κατέληξε τελικά η υπέρογκη οφειλή του Δήμου Ιεράπετρας σε προμηθευτή ο οποίος προμήθευε τον Δήμο με διάφορα ανταλλακτικά και εξαρτήματα. Καταπέλτης η αγωγή του επιχειρηματία που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας στις 26/04/2021 ο οποίος ζητά με την αγωγή του να υποχρεωθεί ο Δήμος να του καταβάλει το ποσό των 249.830,63€ για την πλήρη εξόφληση με βάση τα επικαλούμενα στην αγωγή παραστατικά, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και πώλησης υλικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προμήθειες και παροχές υπηρεσιών, προς τον Δήμο Ιεράπετρας και την υπηρεσία ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης για τις οποίες δινόταν τηλεφωνικά οι εντολές από στελέχη της δημοτικής αρχής, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την δυνατότητα εξόφλησης τους. Κόλαφος για την δημοτική αρχή η έκθεση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ιεράπετρας που κοινοποιήθηκε στα μέλη της οικονομικής επιτροπής, έκθεση η οποία χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Στην Οικονομική Υπηρεσία ουδέποτε κατατέθηκε εισήγηση για τροποποίηση του προϋπολογισμού ή μελέτη ή τεκμηριωμένο αίτημα από την Υπηρεσία Ύδρευσης – Άρδευσης Αποχέτευσης για αυτά τα τιμολόγια και ως εκ τούτου η δαπάνη των τιμολογίων αυτών δεν είναι νόμιμη και δεν μπορεί να εξοφληθεί.» Είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή παρότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου είχε εγκαινιάσει, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, την τακτική του μπακαλοτέφτερου που άλλοτε κατηγορούσε, με σκοπό να καταφέρει να αναρριχηθεί στην εξουσία. Δεν εφαρμόζει απλά τέτοιου είδους τακτικές αλλά τις αναγάγει σε νέο τρόπο διοίκησης, κάτι που αναγράφεται στην αγωγή και αποτυπώνεται στην έκθεση της νομικής υπηρεσίας. Οι τηλεφωνικές παραγγελίες γινόταν από το 2015 με το ποσό αυτών να εκτοξεύεται στα ύψη, την περίοδο 2019-2020 χωρίς να έχουν τηρηθεί στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις για την εξόφληση τους. Από την άλλη πλευρά ο κάθε ένας μας μπορεί να αντιληφθεί το αυξημένο κόστος των προμηθειών αλλά και τις πιθανές ‘’σκοτεινές διαδρομές’’ της διακίνησης δημόσιου χρήματος, όταν από την πλευρά του δήμου Ιεράπετρας δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ούτε καν της απευθείας ανάθεσης, που προβλέπεται για έκτακτες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανήθικο από το να παραγγέλνεις ανταλλακτικά και στην συνέχεια να λες στον προμηθευτή, τράβα στα δικαστήρια τώρα να πάρεις τα χρήματα σου. Σε άλλο σημείο στην έκθεση της νομικής υπηρεσίας γίνεται αναφορά για έγγραφο που είχε αποστείλει στην υπηρεσία ύδρευσης άρδευσης, η οικονομική υπηρεσία του δήμου, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: «Όπως σας ενημερώσαμε στις 1/03/2021 με έγγραφό μας, πριν την έκδοση του τιμολογίου για μια δαπάνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή Μελέτης –Τεχνικών Προδιαγραφών και τεκμηριωμένου αιτήματος της Υπηρεσίας σας προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να διενεργηθεί η διαδικασία της ανάθεσης (διαγωνισμός ή απευθείας) και στην συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Μετά και τις υποδείξεις των υπηρεσιών είναι οφθαλμοφανές ότι η παρούσα δημοτική αρχή ουδέποτε μπήκε στην λογική της λειτουργίας αποθήκης ανταλλακτικών, ούτε προχώρησε σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έτσι ώστε να επιλύει άμεσα τα έκτακτα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Επέλεξε τον δρόμο του μπακαλοτέφτερου και των μη σύννομων διαδικασιών που έχουν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Ιεράπετρας να χάνει την αξιοπιστία του και να σύρεται στα δικαστήρια προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές του.

Για την δημοτική παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ