Πανταζής: Ατυχέστατη η δήλωση Σοφιανού για τη δημιουργία μουσείου στην Ιεράπετρα

11:30 π.μ. - Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022
11:06 π.μ. - Τετ, 15/30/2022
Image: Πανταζής: Ατυχέστατη η δήλωση Σοφιανού για τη δημιουργία μουσείου στην Ιεράπετρα

Γιατί μετά τη δημιουργία μουσείου του Άγιου Νικόλαου η σειρά της Ιεράπετρας;

Αναφορικά με μνημεία της Ιεράπετρας που για ένα ακόμη καλοκαίρι παραμένουν κλειστά και μη επισκέψιμα λόγω εργασιών και συντηρήσεων αλλά και την αναγκαιότητα τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας να βρουν τη στέγη που τους αξίζει, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής.

Όπως είπε η νυν δημοτική αρχή στο 5ετές πρόγραμμά της δεν έχει συμπεριλάβει ως έργο την ανέγερση νέου μουσείου ή νέας αρχαιολογικής συλλογής, γίνεται ωστόσο αναφορά στην εύρυθμη λειτουργία αρχαιολογικής συλλογής. Στην πορεία έγινε μια προσπάθεια για εκμίσθωση κτιρίου κοντά στο κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια περαιτέρω ενέργεια. Επίσης από τον Σύλλογο ανάδειξης αρχαιοτήτων «Ιεραπυτνα» είχε έρθει μια πρόταση για κατασκευή κτιρίου νότια του θεάτρου που είναι υπό ανασκαφή. Ούτε εδώ υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αν ήμασταν δημοτική αρχή θα είχαμε πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις. Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοιες υποδομές. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και φαίνεται πως δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής η δημιουργία νέου μουσείου ή νέας αρχαιολογικής συλλογής. Προσπαθούν να υποτιμήσουν το έργο του Συλλόγου και την όποια προσπάθεια ανθρώπων που, εθελοντικά, θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους, σημείωσε ο κ. Πανταζής.

Πρόσθεσε ότι είναι ατυχέστατες οι δηλώσεις από την πλευρά της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κας Χρύσας Σοφιανού ότι ως υπηρεσία δεν μπορούν να ΄΄ τρέξουν΄΄ άλλο έργο όπως ένα νέο κτίριο για την αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας εάν πρώτα δεν τελειώσει το Μουσείου Αγίου Νικολάου. Και θα πρέπει εδώ να διαφυλάξουμε να μη φύγουν ευρήματα από την Ιεράπετρα να πάνε στο μουσείο του Αγίου Νικολάου. Φτάνει πια η απραξία. πρέπει να γίνουν ενέργειες για ένα καλύτερο πολιτιστικό και τουριστικό αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Πανταζής

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Πανταζή στη διάρκεια της οποίας παρενέβη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιοτήτων «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννης Ροβυθάκης.