Δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.
Πρόκειται για 2329 ακίνητα σε σύνολο 10.119. Δηλαδή, το 23% των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, σχεδόν το ένα τέταρτο, θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί, καθώς αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία, μουσεία, αποθήκες αρχαιοτήτων και συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διευκρίνιση της ανακοίνωσης ότι «ουδεμία συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ υπήρξε κατά την κατάρτιση του παραρτήματος των 10.119 ακινήτων», εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους όρους με τους οποίους διαμορφώθηκε η υπουργική απόφαση Τσακαλώτου για τη μεταβίβαση.
Ως προς τα βήματα από εδώ και πέρα το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι «ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών, με στόχο την άμεση θεσμική ταυτοποίηση των εξαιρουμένων
ακινήτων και διασφάλιση του πεδίου ισχύος της εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης».
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση του υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι και η στάση των «θεσμών» που έχουν εξαρχής δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Υπερταμείο και για τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των ακινήτων του δημοσίου σε αυτό προς αξιοποίηση.
Ως προς αυτό πάντως η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού επιμένει ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα «τελούν εκτός πάσης συναλλαγής, είναι ανεπίδεκτα χρησικτησίας, καθώς εξυπηρετούν αλλότριους και υπέρτερους της δημοσιονομικής προσαρμογής δημόσιους σκοπούς».
Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι προχωρά σε «νομοθετική ρύθμιση διεύρυνσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του ιδιοκτησιακού δικαιώματος για ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου, στο διηνεκές», προφανώς σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο την εξαίρεση αυτών των ακινήτων από ανάλογες μεταβιβάσεις.
in.gr