Πανγεραπετρίτικη στρατηγική και δεσμεύσεις για την τουριστική Ιεράπετρα

11:49 π.μ. - Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
11:02 π.μ. - Πέμ, 21/49/2019
Image: Πανγεραπετρίτικη στρατηγική και δεσμεύσεις για την τουριστική Ιεράπετρα

Μια ώρα πριν την εκδρομή στη Χρυσή οι τουρίστες στην πόλη και προσπάθειες για ξεχωριστή εκδρομή η Ιεράπετρα

Στην κατάμεστη η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση των συλλόγων Εμπορικού, Καφέ - Εστίασης και Επαγγελματοβιοτεχνων με θέμα την τουριστική και οικονομική ενίσχυση της Ιεράπετρας. Εισηγητής ο υποψήφιος δήμαρχος και επιχειρηματίες τουρισμού κ Θ, Χηνόπουλος. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλίας  Νταραράς,  η αντιδήμαρχος Χρυσά Χατζημαρκάκη, οι υποψήφιοι  δήμαρχοι Ελένη Βλάσση και  Αργύρης Πανταζής, ο δημοτικός σύμβουλος  Σπυριδάκης Μιχάλης ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Προϊστάκης, ο Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος της TUI Ηellas  X. Μακριδάκης. Κύριο θέμα της συζήτησης  ήταν να προσαρμοστούν τα δρομολόγια των πλοίων προς τη Χρυσή με τέτοιο τρόπο ώστε να μένουν οι τουρίστες στην πόλη πριν μπουν στο νησί. Επίσης τέθηκαν και άλλα θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Χηνόπουλος δήλωσε ότι  αυτά που δεσμεύτηκε στη συνάντηση  θα τα εφαρμόσει ανεξάρτητα από τη θέση που θα του  δώσουν οι πολίτες. Η δέσμευση ήταν η αλλαγή στις ώρες που θα αναχωρούν τα πλοία για τη Χρυσή. Πρότεινε δε  να γίνει προσπάθεια για τη διαφήμιση της Ιεράπετρας. Η Ιεράπετρα να γίνει προορισμός. Όχι μόνο η Χρυσή. Τα δυο αυτά να πάνε μαζί. Ένα δεύτερο σκέλος το πώς θα τον κρατήσουμε τον τουρίστα στην πόλη τι θα δει, να μπορεί να αγοράσει ένα ενθύμιο, να πιει τον καφέ του. Από τη συνάντηση προέκυψε η σύσταση μιας ομάδας  που θα αναλάβει δράσεις. Όλα  αυτά δεν γίνονται για προεκλογικούς λόγους, τόνισε ο κ. Χηνόπουλος.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χηνόπουλου:



 
Από την πλευρά της η κα Ελένη Βλάσση δήλωσε.  Μου  αρέσουν αυτές  οι προεκλογικές υποσχέσεις . Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον τίτλο μου ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μέσα από το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ  «ταξιδεύω» την Ιεράπετρα σε όλο τον κόσμο.  Εμείς θέλουμε  τουρίστες στον τόπο μας 365 μέρες  τον χρόνο.  Μέσα  από το Φεστιβάλ πετυχαίνουμε  την προώθηση της Ιεράπετρας. Η Ιεράπετρα έχει τις δυνατότητες για τουριστική  ανάπτυξη σε διαφόρους τομείς  αρχαιολογικό, φυσιολατρικό, αγροτουρισμό , ιατρικό κ.α. Σε λίγο καιρό  μάλιστα θα κάνουμε ημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό. Θεωρώ λοιπόν, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ότι έπρεπε να απευθυνθούμε σε τουρ οperator  και όχι στους διακινητές που μεταφέρουν τους επισκέπτες στη Χρυσή. Είναι ερώτημα εάν π.χ. ιστοσελίδες των όποιων επιχειρηματιών αναδεικνύουν την Ιεράπετρα. Από εκεί και πέρα  θα πρέπει να   καθοδηγήσουμε  τον τουρίστα να γνωρίσει την πόλη , να του δώσουμε  ένα  διαφημιστικό φυλλάδιο της πόλης  μας με τα αξιοθέατα αλλά και τα καταστήματα,  τις καφετέριες. Να κάνουν τις αγορές τους αλλά να μάθουν έστω και λίγο από την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται  Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Ελένη Βλάσση.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Βλάσση:



 
Ο κ. Αργύρης Πανταζής ανέφερε σχετικά με την εκδήλωση ότι  πριν μερικά χρόνια είχε γίνει κάποια προσπάθεια ωστόσο φαίνεται πως δεν προχώρησε. Εν συνεχεία πριν  από περίπου δυο χρόνια επί προεδρίας του  στην  επιτροπή τουρισμού με αφορμή αίτημα φορέων είχαν γίνει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο  τουριστικών  πρακτόρων Ελλάδος και πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Μ. Βλατάκη . Το αίτημα ήταν τότε  όπως και τώρα πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στην πόλη μας τους επισκέπτες της Χρυσής. Τότε είχε επισημανθεί ότι ο προορισμός  θα πρέπει να είναι  Ιεράπετρα και νήσος Χρυσή και όχι μόνο η Χρυσή.  Ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε κάτι τότε ήταν ότι τα πρακτορεία ζήτησαν κάποιες παροχές. Να παραμένουν τα καταστήματα της πόλης Δευτέρα , Τετάρτη απόγευμα ανοιχτά . Σε αυτό συμφώνησε ο Εμπορικός Σύλλογος. Δεν επετεύχθη η μείωση στην αγορά πχ του καφέ σε όποιον επιδείξει το εισιτήριο για τη Χρυσή. Υπήρχε λοιπόν μια βάση στη χθεσινή συζήτηση  Εκτιμώ ότι μπορεί να συνεχιστεί , υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν αναλάβει στους συλλόγους που διοργάνωσαν  την εκδήλωση , βλέπουν τα πράγμα τα με άλλη ματιά , υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Γιατί μόνο συνεργατικά θα επιτευχθεί κάτι καλό, θετικό για τον τόπο μας. Εάν ήταν κάτι μόνο προεκλογικό, αυτό θα φανεί στην πορεία, τόνισε ο κ. Πανταζής.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή:



 
Για το ίδιο θέμα η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη  ανέφερε πως ήταν μια επιτυχημένη από πλευράς κόσμου εκδήλωση που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριων συλλόγων. Εξέφρασαν όλοι την αγωνία τους για τον τουρισμό. Το θέμα όμως  έχει περισσότερες διαστάσεις. Δεν έχει να κάνει με τους επισκέπτες της Χρυσής. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν προέρχονται μέσω των γκρουπ . Περισσότεροι είναι οι μεμονωμένοι και εκείνοι που  μένουν σε κοντινά ξενοδοχεία. Θεωρούμε πως θα πρέπει να εστιάσουμε γενικότερα στο θέμα τουρισμού. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές ώστε  να έρχεται τουρισμός εσωτερικός ή από το εξωτερικό,  όλη τη χρονιά στην Ιεράπετρα. Η διοργάνωση εκδηλώσεων , Φεστιβάλ Θεάτρου, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, Γεαπετρίτικο καρναβάλι, καλοκαιρινές εκδηλώσεις, Κύρβεια, Φεστιβάλ τουρισμού  κ.α. συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.  Η τουριστική προβολή των δήμων ανήκει στην Περιφέρεια. Τα χρήματα που μπορεί  να δαπανήσει ο δήμος είναι περιορισμένα. Υλικό του δήμου δίνεται στην Περιφέρεια να το προωθήσει πχ μέσα από εκθέσεις, τόνισε η κα Χατζημαρκάκη.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Χατζημαρκάκη:



 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης δήλωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο κάτι που αναδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα. Τα μέλη των συλλόγων ήταν εκείνα που προέτρεψαν τα Δ.Σ. για τη διοργάνωση. Θα  γίνουν και άλλες  με επιχειρηματίες, με τη δημοτική αρχή και κάθε έναν που θέλει να βοηθήσει τον τόπο. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της πόλης μας , τα μέλη μας. Το ότι έχει συμπέσει ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο αυτό είναι άλλο θέμα. Επειδή είναι εκλογές δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε με διάφορα θέματα που μας αφορούν. Στην εκδήλωση ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία όπως για τον ιατρικό τουρισμό. Αυτό που επιδιώκεται είναι  τα πρακτορεία να αφήνουν τους τουρίστες στην πόλη από 1-2 ώρες. Ο κ. Χηνόπουλος ως επιχειρηματίας δεσμεύτηκε για αυτί. Παράλληλα δεσμεύτηκε μια εκδρομή καθαρά στην πόλη μας σε συνεννόηση  και με τα  πρακτορεία. Μια σκέψη είναι να φτιάξουμε μικρούς τουριστικούς χάρτες να τον δώσουμε σε κάθε τουρίστα . Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες.  Θεωρούμε  ότι κάποιες από αυτές  μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και από τη φετινή περίοδο. Συστάθηκε μια ομάδα από ανθρώπους που ανήκουν στα μέλη των Δ.Σ. και όχι μόνο και θα εργαστούν για ένα καλό αποτέλεσμα με διάθεση συνεργασίας  με κάθε ενδιαφερόμενο, κατέληξε ο κ. Μπινιχάκης.  
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μπινιχάκη:



52861786-617766655337034-772061731991060480-n

52637183-1213976735426045-7760420680218181632-n

52596037-926106647585744-5680603232649347072-n

52504158-397829160983184-8449564293283708928-n

52361831-298730667459482-1370531816569569280-n


53160349-2153919001321487-2313554352410722304-n