Πανεπιστήμιο Κρήτης: Μετά την καταγγελία του πυρόπληκτου φοιτητή, ανοίγει νέος λογαριασμός

11:39 π.μ. - Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018
11:08 π.μ. - Παρ, 10/39/2018
Image: Πανεπιστήμιο Κρήτης: Μετά την καταγγελία του πυρόπληκτου φοιτητή, ανοίγει νέος λογαριασμός

Καταργείται ο πρώτος τραπεζικός λογαριασμός για την ενίσχυση των φοιτητών

Μεταφέρονται τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους φοιτητές, από τον πρώτο λογαριασμό σε ένα δεύτερο ο οποίος ανοίγει στο όνομα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως ανακοινώνει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
 
Συγκεκριμένα, σχεδόν μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής ενός πυρόπληκτου φοιτητή ο οποίος καταγγέλλει πως δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι του έμεναν στις εστίες της Κνωσσού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρά στην ανακοίνωση αυτής της αλλαγής του τραπεζικού λογαριασμού που είχε ανοίξει προς βοήθεια στους πυρόπληκτους.
 
Έτσι, λοιπόν, οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν:
 
Α)Την κατάργηση – κλείσιμο, σήμερα ημέρα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, του τραπεζικού λογαριασμού με αριθμό 575509297400, που είχε ανοιχθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την ως άνω αναφερόμενη πράξη του Πρύτανη, τον οποίο διαχειρίζονταν οι:
 
-Παναγιώτης Τσακαλίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης,
 
-Μαρία Παπαδογιαννάκη, Αναπλ. Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Διοικητικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και,
 
-Μαρία Βουλγαράκη, Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Έρευνας της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Β)Το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό τη μεταφορά του συνολικού χρηματικού ποσού από τον ανωτέρω λογαριασμό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί για φιλανθρωπικό σκοπό για τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που διέμεναν και επλήγησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Κνωσού στις 23-9-2018.    
 
Γ)Τη διανομή, από το νέο αυτό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του συνολικού χρηματικού ποσού, ισόποσα στους 48 φοιτητές που διέμεναν και επλήγησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Κνωσού, με μεταφορά του ποσού αυτού στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
 
Δ)Τη διαβίβαση όλων των σχετικών παραστατικών εγγράφων και στοιχείων από την Τράπεζα Πειραιώς στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Η επιστολή ενός από τους πυρόπληκτους φοιτητές:  
 
«Ονομάζομαι Συσκάκης Δημήτρης και είμαι φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό.
 
Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτήριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια.
 
Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε κατάσταση ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.
 
Δεν έχουμε λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα.
 
Σε ότι αφορά την στέγαση, από τους 92 διαμένοντες στις φοιτητικές κατοικίες, μόλις οι 69 έχουν θέση στα (δύο στον αριθμό) ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν για την διαμονή μας μετά το συμβάν.
 
Στο ένα, στην Αμμουδάρα, διαμένουν 36 άτομα σε 9 δίκλινα δωμάτια (4 άτομα ανά δωμάτιο). Οι υπόλοιποι 33 διαμένουν στην Αλικαρνασσό, σε ξενοδοχείο πλήρως ακατάλληλο για πολλούς λόγους(ελλιπής υποδομή και εξυπηρέτηση, συνδιαμονή μας με χρήστες ναρκωτικών ουσιών). Ως αποτέλεσμα, πολλοί φιλοξενούνται άτυπα στην Αμμουδάρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κοιμόμαστε 5 και 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο. Οι επίσημες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έχουν λήξει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το που θα κοιμόμαστε αύριο.  
 
Για την μετακίνηση από τα ξενοδοχεία στο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε 2 λεωφορεία, τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας. Σίτιση μας παρέχεται αποκλειστικά στην λέσχη του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει πως πολλοί από εμάς κοιμούνται με άδεια στομάχια.
 
Σε ότι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είμαστε συνεπείς.
 
Αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της αβεβαιότητας, είναι πέρα των άλλων, η ψυχική μας φθορά και καταπόνηση. Κρίσεις πανικού, διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.
 
Αιτούμαστε ΑΜΕΣΑ την χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή της περιουσίας μας, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παροχή στέγης, την ευκολία στην πρόσβαση από και προς το πανεπιστήμιο, την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών από τους φορείς.
 
Υ.Γ. Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διέθετε ποτέ εστίες. Οι εγκαταστάσεις που κάηκαν δεν ήταν παρά μία πρόχειρη λύση. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΚ στο Ηράκλειο, είναι η ανέγερση σύγχρονων εστιών στις Βούτες. Εάν το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές και κυβερνήσεις, δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Δεν αποτελεί ανάγκη μερικών μονάχα φοιτητών, αλλά ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας του Ηρακλείου».
 
 
 
neakriti.gr