Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απεργούν στις 8 Μαρτίου οι καθηγητές ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

9:33 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024
09:03 π.μ. - Τετ, 06/33/2024
Image: Πανεπιστήμιο Κρήτης: Απεργούν στις 8 Μαρτίου οι καθηγητές ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι αποφάσεις του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο συνήλθε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και συζήτησε για το κατατεθειμένο στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Διαμαρτυρόμενη για την τακτική του υπουργείου και συντασσόμενη με την ομόφωνη πρόσκληση της Εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ κ.ά., κηρύσσει απεργία για την Παρασκευή, 8 Μαρτίου (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και καλεί τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να αποφασίσει το κλείσιμο του Ιδρύματος, την ίδια ημέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψηφιζόμενο νομοσχέδιο.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε παρά τις έντονες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν επιλύει τα χρονίζοντα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ελλείψεις ακαδημαϊκού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, συντήρηση και ανάπτυξη υποδομών εκπαίδευσης, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας) και δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τροφοδότησε μια αχρείαστη κρίση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έλλειψη προετοιμασίας, η αναγγελία μιας ρύθμισης χωρίς προηγούμενο διάλογο, η ανταλλαγή συχνά αυτοαναιρούμενων επιχειρημάτων από υπερασπιστές και πολέμιους έχουν καταστήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο πεδίο αντιπαραθέσεων και αντικείμενο άδικης λοιδορίας.

Με την πρόβλεψη ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενισχύονται οι οικονομικές ανισότητες για την πρόσβαση και ομαλή φοίτηση στα ΑΕΙ, πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Παιδείας. Επίσης, συντηρείται (μέχρι το 2030) η υψηλή αναλογία φοιτητών προς μόνιμο διδακτικό προσωπικό και πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα του παρεχόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου, διαμαρτυρόμενη για την τακτική του Υπουργείου και συντασσόμενη με την ομόφωνη πρόσκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και παρόμοιες αποφάσεις Συλλόγων ΔΕΠ όλης της Ελλάδας, κηρύσσει απεργία για την Παρασκευή 8 Μαρτίου (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου), και καλεί τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να αποφασίσει το κλείσιμο του Ιδρύματος την ίδια ημέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψηφιζόμενο νομοσχέδιο.

Τι αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Διδασκότων της Φιλοσοφικής Σχολής

Παράλληλα το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, και αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του:

1. να συνεχίσουν την αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα και κατά την

τρέχουσα εβδομάδα.

2. να συμμετάσχουν στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2024, ημέρα ψήφισης του

νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

3. να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και κάθε άλλη μορφή εκδήλωσης ενάντια

στον υπό ψήφιση νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Το ΔΣ υπενθυμίζει επίσης στα μέλη του, ότι αύριο Τετάρτη, 6 Μαρτίου και ώρα 19.00, πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου δημόσια συζήτηση με την συμμετοχή των Ενιαίων Φορέων της Σχολής Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής Σχολής και της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για τον υπό ψήφιση νόμο.