Πανελλήνιες: Τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι διαγωνιζόμενοι - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

9:41 π.μ. - Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Τετ, 31/41/2023
Image: Πανελλήνιες: Τι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι διαγωνιζόμενοι - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Με την ημερομηνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής», οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται για τα «do's» και «do not's» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Αντίστροφη μέτρηση έως ότου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023 περάσουν την πόρτα του εξεταστικού κέντρου.

Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ ξεκινούν την 1η Ιουνίου, ενώ μια μέρα αργότερα, στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ.

Καθώς η ημερομηνία των εξετάσεων πλησιάζει, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι μπορούν να έχουν μαζί τους κατά την διάρκεια των εξετάσεων και πότε κινδυνεύει να μηδενιστεί το γραπτό τους.

Τι απαγορεύεται

  • βιβλία
  • τετράδια
  • σημειώσεις
  • διορθωτικό υγρό ή ταινία
  • κινητά τηλέφωνα
  • υπολογιστικές μηχανές

ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Πότε μηδενίζεται το γραπτό

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, όπως αναφέρει το alfavita.gr, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποφήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο, τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης, όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων.

news247.gr