Πανελλαδικές 2024: Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα Λατινικά με θέματα και ερωτήματα σαφώς διατυπωμένα

12:16 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Πέμ, 06/16/2024
Image: Πανελλαδικές 2024: Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα Λατινικά με θέματα και ερωτήματα σαφώς διατυπωμένα

Έφη Γιακουμάκη - Φροντιστήριο «Πρότυπο»: Αναμένεται να αριστεύσουν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές

Η κ. Γιακουμάκη, φιλόλογος στο φροντιστήριο «Πρότυπο», μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα θέματα των Λατινικών, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σήμερα οι μαθητές των γενικών λυκείων.

Σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη, τα θέματα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη δυσκολία. Οι εκφωνήσεις σε όλα τα θέματα και τα ερωτήματα είναι σαφείς και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές αναμένεται να ανταπεξέλθουν έως και να αριστεύσουν.

Πιο αναλυτικά, δόθηκαν δύο αποσπάσματα της λατινικής. Το πρώτο ερώτημα δεν παρουσίασε καμία πρωτοτυπία καθώς ζητήθηκε απλά η μετάφραση των δύο αποσπασμάτων. Το μόνο που έπρεπε να προσέξουν οι μαθητές είναι ότι από τα χωρία που δόθηκαν ζητούν να μεταφραστεί ένα μικρότερο κομμάτι από το κάθε ένα.

Όσων αφορά τα ερωτήματα Β1 και Β2 που αφορούν ερωτήσεις εισαγωγής και ετυμολογικών αντίστοιχα, κρίνονται αναμενόμενες.

Στο κομμάτι της γραμματικής και του συντακτικού οι ερωτήσεις ήταν λίγο πιο απαιτητικές και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Το υποερώτημα Γ1α μοιάζει υφολογικά με τα θέματα της τράπεζας θεμάτων όπου συνήθως έδιναν τους τύπους και ζητούσαν να γίνει μετατροπή. Στο ερώτημα της εξέτασης ζήτησαν να βρουν οι μαθητές τους τύπους από το απόσπασμα κάτι που είχε γίνει και πέρυσι. Οι ερωτήσεις στο συντακτικό δεν είναι πολλές σε πλήθος και χαρακτηρίζονται εύκολες και αναμενόμενες ωστόσο απαιτούν καλή γνώση και σωστή προετοιμασία των μαθητών.

Κλείνοντας, η κ. Γιακουμάκη δήλωσε ότι ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία ή κάποια έκπληξη.