Παίζοντας… κρυφτό νοτιοανατολικά της Κρήτης: Ο ελληνικός στόλος και τα τουρκικά CN-235

2:30 μ.μ. - Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020
02:06 μ.μ. - Τρί, 23/30/2020
Image: Παίζοντας… κρυφτό νοτιοανατολικά της Κρήτης: Ο ελληνικός στόλος και τα τουρκικά CN-235

Το Πολεμικό Ναυτικό αιχμή του δόρατος της Ελλάδας για την προάσπιση της ΑΟΖ. Υψηλού συμβολισμού και αξίας άσκηση σε νοτιοανατολικό Αιγαίο και Μεσόγειο

Το πιο αυστηρό… μήνυμά τους, με διακλαδικό τρόπο και πολλά πυρά -όχι μόνο ναυτικά- είναι έτοιμες να δώσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις νοτιοανατολικά από την Κρήτη εκεί που τα νερά του Αρχιπελάγους, συναντούν αυτά της Μεσογείου.

Ήδη από τα μέσα τις περασμένης εβδομάδας -το έχουμε επισημάνει μέρες τώρα στη σελίδα μας- ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού πολεμικού στόλου βρίσκεται στην «καυτή» ζώνη του Αιγαίου και της Μεσογείου, εκεί δηλαδή που η Τουρκία εποφθαλμιά τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, του Καστελόριζου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης για να διεξάγει τις παράνομες σεισμικές έρευνες που έχει προαναγγείλει.

Και τις προηγούμενες ημέρες αλλά και τη Δευτέρα, τα κατασκοπευτικά CN-235 δεν σταμάτησαν να συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις και θέσεις που βρίσκονται τα πλοία του Ελληνικού στόλου. Στην Άγκυρα έχουν καταλάβει πως ο σχεδιασμός των ασκήσεων είναι τέτοιος που αναπτύσσει τις μονάδες επιφανείας με τέτοιο τρόπο ώστε να θωρακίζεται σχεδόν όλο το νοτιοανατολικό τμήμα και να προστατεύονται ζωτικής σημασίας σημεία του Αρχιπελάγους.

Η απόφαση για μια τέτοιου είδους άσκηση διακλαδικού χαρακτήρα ήταν κεντρική, όπως σημείωναν ανώτατες πηγές. Ο σχεδιασμός σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού έχει γίνει με κάθε λεπτομέρεια και σε πλήρη συνεργασία με το Επιτελείο αλλά και την Πολεμική Αεροπορία καθώς μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να πλήξουν θαλάσσιους στόχους.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν με νόημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν ν’ ασκούνται και να τυποποιήσουν ακόμη περισσότερο τις κινήσεις τους, ώστε σε διακλαδικό επίπεδο να εφαρμοστούν απόλυτα οι τεχνικές που προβλέπουν τα Νατοϊκά πρότυπα και ταυτόχρονα να δείξουν με αυτή την ευκαιρία πως οποιοσδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία θα βρεθεί αντιμέτωπος με οργανωμένο και πολύ καλά εκπαιδευμένο στράτευμα.

Έκανε και είπε πολλά για να κάνει πίσω…

Εδώ και καιρό στο Ελληνικό στρατιωτικό Επιτελείο στις συσκέψεις, στις αναλύσεις και στις ενημερώσεις της ηγεσίας -στρατιωτικής και πολιτικής- τονίζεται ότι η Τουρκία έχει κάνει πάρα πολλά βήματα κι έχει πει άλλα τόσα, στα οποία δύσκολα πλέον μπορεί να κάνει πίσω.

Αυτό φάνηκε και μόλις χθες Δευτέρα, με τις νέες απειλητικής χροιάς δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πολύ γρήγορα απεμπόλησε την «επίθεση φιλίας» της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου. Παράλληλα, και ο Τούρκος πρεσβευτής, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημείωσε εμφατικά, πως «ότι λέει η Τουρκία, το πράττει…»

Ανώτατοι Αξιωματικοί του Επιτελείου, εξηγούσαν στην HJ πως η ρητορική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα διαφοροποιείται ανοδικά κι αυτό αναδεικνύεται μέσα από την διάθεση των ρητορικών προειδοποιητικών «βολών» οι οποίες αρκετές φορές έχουν λάβει και τη μορφή ευθείας απειλής.

Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκείνο που λέει με απλά λόγια είναι: «είτε κάθεστε σε τραπέζι να διαπραγματευτούμε για όλα είτε πάμε για θερμό επεισόδιο»…

Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο την Αθήνα να προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε υλοποίηση των προκλητικών ενεργειών για τις οποίες η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα τις συνεχίσει.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της

Ουσιαστικά, εξηγούσαν στρατιωτικοί κύκλοι, ότι η Ελλάδα είναι αυτή όπου τις περισσότερες φορές έχει θέσει το θέμα της Τουρκικής παραβατικότητας, είτε στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας, είτε προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πάντες έδειχνα να κατανοούν τα προβλήματα και την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία και μέχρι εκεί.

Τι κι αν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων του ΝΑΤΟ υπάρχουν κατά διαστήματα επιπλήξεις από τους εταίρους κατά της Τουρκίας. Στην Άγκυρα γνωρίζουν ότι δραστικά μέτρα δεν λαμβάνονται και κατά συνέπεια το αυτί τους δεν ιδρώνει.

Αν μάλιστα δει κανείς και τα της Ευρώπης, πάντοτε ακούμε για κυρώσεις, για αυστηρά μηνύματα, όμως όπως ακριβώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση «IRINI» της ΕΕ, έτσι ακριβώς συμβαίνει και σε πολιτικό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το παράδειγμα της επιχείρησης «IRINI», κατά της διακίνησης παράνομων όπλων προς τη Λιβύη, έχει εκθέσει όλη η Ευρώπη κυρίως επειδή όλοι οι Ευρωπαίοι αποδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά κανείς δεν θέλει να λάβει θέση δίπλα στην Ελληνική φρεγάτα στη Μεσόγειο.

Πηγή: hellasjournal.com