Παιδοψυχολόγος Α. Κουφάκη: Παιδί – θυμός ... Όσα δεν γνωρίζουμε !

12:41 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018
12:01 π.μ. - Παρ, 26/41/2018
Image: Παιδοψυχολόγος Α. Κουφάκη: Παιδί – θυμός ... Όσα δεν γνωρίζουμε !

Ο θυμός είναι ένα από τα ανθρώπινα συναισθήματα και όπως κάθε άλλο συναίσθημα έχει την χρησιμότητα του

 
 Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε να κάνουμε με το θυμό ενός παιδιού;
 
Στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και στην εκπομπή Hχοχρώματα με τη Zέτα Ψυλλινάκη είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την παιδοψυχολόγο κ. Κουφάκη Αγγελική . Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες εκπομπές , δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα ωστόσο , οι εκρήξεις θυμού των παιδιών είναι κάτι το οποίο οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν καθημερινά.  Είναι σημαντικό οι γονείς να καταλάβουν ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τον θυμό του παιδιού, αλλά να το βοηθήσουν έτσι ώστε να μπορεί να τον διαχειριστεί με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να μην οδηγηθεί σε μια μη αποδεκτή συμπεριφορά , όπως η επιθετικότητα .
 
Στη συνέχεια η κ. Κουφάκη μας ενημέρωσε για τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί σε κρίση θυμού και περίπου από ποια ηλικία αρχίζει να συμβαίνει πιο έντονα αυτό το φαινόμενο αλλά και για το πως μπορεί να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται λειτουργικά τον θυμό του. Πολλοί γονείς λόγω της καθημερινότητας και του στρες θυμώνουν πιο εύκολα με τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά , κάτι που δημιουργεί αντίστοιχα πρότυπα συμπεριφοράς .Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να ξεσπάμε τα δικά μας άγχη και τις ανησυχίες ,  καλό θα ήταν οι γονείς όταν βρίσκονται σε ένταση και φάση εκνευρισμού για δικά τους θέματα να εκφράζουν με ειλικρίνεια στο παιδί ότι έχουν την ανάγκη να μείνουν λίγο μόνοι τους να ηρεμίσουν και αργότερα θα ασχοληθούν μαζί τους .
 
Παράλληλα αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να προλάβουμε τις εκρήξεις θυμού του παιδιού μας , με ποιους τρόπους θα κατευνάσουμε την κρίση αυτή , ποιές είναι οι πρακτικές συμβουλές διαχείρισης θυμού και πως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μέσα από αυτές . Τέλος μιλήσαμε για το πότε πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει για το παιδί του σχετικά με τον θυμό που εκφράζει και για το πότε κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθεί ο γονιός σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία στην συμπεριφορά του παιδιού που ξεφεύγει από τα όρια .