Παγκρήτια συνάντηση στο Λασίθι για τα χρονίζοντα προβλήματα των καζανάρηδων
Στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο
Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της κρητικής τσικουδιάς θα τεθούν και πάλι - με την ελπίδα οι διεκδικήσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα - σε Παγκρήτια συνάντηση των καζανάρηδων, με πρώτο και βασικό ζήτημα το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των “διήμερων” και το οποίο έχει θέσει ουσιαστικά τον κλάδο σε μια τροχιά γρήγορου αφανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμπελουργία.
Μάλιστα, όπως αναγράφεται και σε σχετικό υπόμνημα που έχει κατατεθεί στον αρμόδιο υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της παρούσας κυβέρνησης από τον περασμένο Οκτώβριο με την υπογραφή του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Λασιθίου, «τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αμβυκούχων και γενικότερα των αμπελοκαλλιεργητών δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν τον έλεγχο της αγοράς με ντόπια και ξενόφερτα αλκοολούχα ποτά»!
Πάνω στο ίδιο υπόμνημα θα “πατήσει” η παγκρήτια συνάντηση της Κυριακής στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου για τις 5:30 το απόγευμα, «για την παραγωγή τσικουδιάς-τσίπουρου σε όλη τη χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται χιλιάδες αγρότες-μικροπαραγωγοί, αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι συνεχίζοντας μια παράδοση εκατό και πλέον ετών, δημιουργώντας παράλληλα και κάποια μικρά εισοδήματα σε χιλιάδες μικροπαραγωγούς-αγρότες και συγχρόνως το Δημόσιο εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους από την τελωνειακή υπηρεσία. Όμως στην πάροδο του χρόνου δεν έχουν προσαρμοστεί οι προϋποθέσεις των δικαιούχων παραγωγής. Ιδιαίτερα η μη επικαιροποίηση του αμπελοκομικού μητρώου, τα καιρικά φαινόμενα, η δυσπραγία αγοράς στα σταφύλια κ.ά. αναγκάζουν κάποιες φορές τους παραγωγούς να παρατυπήσουν».
Τα βασικότερα προβλήματα
Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με το υπόμνημα, στη συνέλευση θα τεθούν τα εξής βασικά προβλήματα του κλάδου:
Το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των “διήμερων”, που είναι:
α) Ο Ν. 2960/2001 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.
β) Ο Ν. 2969/2001 “Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα”.
γ) Διάφορες κανονιστικές διαταγές-εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, προβλέπονται τόσο διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) όσο και ποινικές κυρώσεις και με τους δύο ως άνω νόμους, κατασχέσεις των προϊόντων, των μέσων παραγωγής και των μεταφορικών μέσων, μέτρα ιδιαίτερα επαχθή για όλους τους αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές.
Τα διοικητικά πρόστιμα.
Οι ποινικές κυρώσεις.
Διοικητικά πρόστιμα
Τα πρόστιμα του Τελωνειακού Κώδικα στις απλές παραβάσεις κυμαίνονται από 300 έως 15.000 ευρώ και στις λαθρεμπορίες το ελάχιστο 750 ή 1.500 ευρώ (άρθρο 155 του Ν. 2960/2001).
Τα πρόστιμα του Ν. 2969/2001 περί αλκοόλης κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ανάλογα με την περίπτωση της παράβασης.
Ποινικές κυρώσεις
* Άσκηση ποινικής δίωξης για λαθρεμπορία (άρθρ. 155 Ν. 2960/2001 Τ.Κ.).
* Άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα (άρθρ. 12 Ν. 2969/2001).
Τα ως άνω πρόστιμα επιβάλλονται σωρευτικά και έτσι γίνονται ιδιαίτερα δυσβάστακτα για τους αγρότες-παραβάτες.
Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά το 2015 σύμφωνα με μια διαταγή του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΔΕ), με την οποία τα πρόστιμα της λαθρεμπορίας στις περισσότερες περιπτώσεις υπολογίζονται με βάση τα διαφυγόντα ποσά του φόρου κατανάλωσης του ούζου (1.225 ευρώ ανά 100 κιλά άνυδρου οινοπνεύματος και όχι με το 0,59 του φόρου κατανάλωσης ανά κιλό προϊόντος).
Τι προτείνουν οι καζανάρηδες
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών τσικουδιάς του νομού Λασιθίου, Γιάννης Καναβάκης, τόνισε: «Από τη μια έχουμε το θέμα ότι μας αφαιρούν το δικαίωμα να μιλάμε για “τσικουδιά” και μας επιβάλλουν να χαρακτηρίζουμε το προϊόν μας ως “προϊόν απόσταξης φρούτων”! Και από την άλλη έχουμε τις εξοντωτικές ποινές. Παράλληλα έχουμε και την εξαφάνιση του αποστακτικού δικαιώματος των “διήμερων” παραγωγών. Και επίσης, είναι και το ζήτημα ότι εμείς μπορεί να πουλήσουμε στην κάβα τη ρακή μας, αλλά δεν της επιτρέπουν πλέον να πουλήσει στη συνέχεια τη ρακή στη χονδρική πώληση παρά μόνο στη λιανική...».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καζανάρηδων του νομού Λασιθίου, είναι πολλά τα προβλήματα της ρακής. Ιδιαίτερα για το θέμα της κάβας, «το άρθρο μπήκε πέρυσι τον Μάρτιο και μας αιφνιδίασε. Υποτίθεται ότι ήταν μια απόφαση για να φύγουν οι μεσάζοντες από τη μέση. Αλλά από την άλλη, ποιος από τους “διήμερους” παραγωγούς έχει τη δυνατότητα να πουλάει στη λιανική την τσικουδιά του; Και γιατί δεν το κάνουν σε όλα τα προϊόντα αυτό; Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Ποιος θα σηκωθεί από τα χωριά να πηγαίνει στις ταβέρνες και τα καφενεία να πουλάει ρακή; Ενώ η κάβα είναι μια λύση. Στην πραγματικότητα είναι άλλη μια απόφαση πίσω από την οποία κρύβονται τα συμφέροντα των ποτοποιών...».
Τέλος, έμφαση δίνουν οι καζανάρηδες, ακόμη, στην αποκατάσταση της ογκομέτρησης που ίσχυε πριν από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. «Εμείς μετά τη σύσκεψη της Κυριακής θα εκδώσουμε σχετικό ψήφισμα, ενώ αμέσως θα επιδιώξουμε νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και οικονομικούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, για να θέσουμε και πάλι τα αιτήματά μας και να ζητήσουμε λύσεις...».
neakriti.gr