Π. Σαρρής Με τις σκέψεις και το βλέμμα στην Κρήτη , διαπρέπει στην Αγγλία
Σκέψεις και απόψεις για Ευρώπη - πρωτογενή τομέα -έρευνα
Πολλά σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην ενδιαφέρουσα συζήτηση της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Τσαγκαράκη με τον κ. Παναγιώτη Σαρρή καθηγητή Βιοτεχνολογίας και Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Exeter της Αγγλίας. Ο κ. Σαρρής περιέγραψε τις συνθήκες ζωής στην Αγγλία που αλλάζουν λόγω Brexit , αναφέρθηκε στο τι ζητούν οι ευρωπαίοι από την Αγγλία και μίλησε για θέματα της καθημερινότητας όπως το κόστος ζωής που αυξήθηκε, τα ρατσιστικά επεισόδια που συμβαίνουν σε πολλές πόλεις της Αγγλίας κ.α.
Στη συνέχεια σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα έκανε αναφορά στο βακτήριο Xylella fastidiosa και τις έρευνες που γίνονται μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 87 εργαστήρια από 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος είναι συντονιστής της βρετανικής ομάδας. Εκτιμάται ότι η αγορά και το ελεύθερο εμπόριο σε ότι αφορά τη μεταφορά φυτών δεν ελέγχονται σε τέτοιο βαθμός που να μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του βακτηρίου. Έτσι, από έρευνες και μελέτες που είναι σε εξέλιξη αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το βακτήριο
Μίλησε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται σε διάφορους τομείς από εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση των ερευνών γίνεται κυρίως μέσα από τις Περιφέρειες. Η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει σε τρεις τομείς, αγροτοδιατροφικό, πολιτισμό και τουρισμό, περιβάλλον και αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό το ΙΤΕ , το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης εξετάζουν το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να προκύψει ένας « οργανισμός » που θα ασχολείται με τα παραπάνω θέματα , θα κατατίθενται απόψεις και προτάσεις θα γίνονται έρευνες. Μια πρόταση για παράδειγμα είναι να αξιοποιηθούν τα αρωματικά φαρμακευτικά βότανα της Κρήτης. Όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης και εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα συνεργασίας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Σαρρή
Ποιός είναι ο Παναγιώτης Σαρρής
Ο Παναγιώτης Σαρρής είναι Μοριακός Βιολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των φυτών στο Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία. Ερευνά το πώς τα φυτά αντιστέκονται στις ασθένειες και το ρόλο που παίζουν σε αυτό τα παθογόνα. Χρησιμοποιώντας τη μοριακή βιολογία, τη γενετική και τη βιοχημεία, ο Δρ. Σαρρής μελετά τη μοριακή βάση στην αλληλεπίδραση φυτών-μικροβίων με τους ξενιστές τους, και την ενεργοποίηση της φυσικής ανοσίας τους.
Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1974 και κατάγεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης.
Πήρε το πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία το 1999 από το Πανεπιστήμιο “St. Kliment Ohridski”, στο Τμήμα Βιολογίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το 2000 πήρε το μεταπτυχιακό του στην «Κλινική Χημεία» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2004 πήρε επίσης μεταπτυχιακό στη «Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία των φυτών», από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Imperial College από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τέλος, το 2009 πήρε το διδακτορικό του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης («Μοριακή Μικροβιολογία και Βιοτεχνολογία»).
Από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας των Φυτών του τμήματος της Βιολογίας.
Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 ήταν Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στη Σχολή Ιατρικής. Από τον Ιούνιο του 2012 ως το Μάιο του 2014 ήταν Ανώτερος Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο The Sainsbury Laboratory του Πανεπιστημίου East Anglia, Norwich Research Park του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τον Ιούνιο του 2014 ως το Νοέμβριο του 2015 ήταν Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης και πάλι στο ίδιο εργαστήριο και Πανεπιστήμιο.
Από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξή του η επιλογή του να αφήσει την Ελλάδα για να σπουδάσει στο εξωτερικό ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει τεράστια μείωση στη χρηματοδότηση της έρευνας και των πανεπιστημίων. Η ποιότητα της έρευνας δέχεται τεράστιο πλήγμα και οι νέοι επιστήμονες εξαναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Αν σε αυτά προσθέσεις και τον παράγοντα της γραφειοκρατίας, τότε έχεις την πλήρη εικόνα του προβλήματος στην Ελλάδα».
Ο Δρ Σαρρής πρόσφατα αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δουλέψει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, όπου θα είναι επικεφαλής του τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας Φυτών, ξεκινώντας από το 2017.
«Είναι ένας μύθος που πλανάται πάνω από τη χώρα, πιστεύουν οι Έλληνες ότι κάπου εκεί έξω, για κάθε Έλληνα υπάρχει μια θέση για να πάει να διαπρέψει. Δεν είναι αλήθεια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ δουλειά», λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Να σημειώσουμε πως έχει περισσότερες από 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους περιοδικά, όπως τα Science, Cell, Nature και άλλα.