Π. Σαρρής: Τι είναι το βρώσιμο εμβόλιο για τη Sars Cov 2

12:17 μ.μ. - Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021
12:07 μ.μ. - Τρί, 06/17/2021
Image: Π. Σαρρής: Τι είναι το βρώσιμο εμβόλιο για τη Sars Cov 2

Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα με τη συμμετοχή του Γεραπετρίτη καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η δημιουργία ενός βρώσιμου εμβολίου που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "όπλο" για την πανδημία του κορωνοϊού είναι αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας στην οποία λαμβάνει μέρος το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Exeter Μεγάλης Βρετανίας, κ. Παναγιώτης Σαρρής μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το εγχείρημα και τη δική του συμβολή λέγοντας ότι φοιτητές αναζητούσαν μια ιδέα για να προχωρήσουν στον παραπάνω διαγωνισμό και όταν ήρθαν σε επαφή με τον ίδιο τους πρότεινε την δημιουργία ενός βρώσιμου εμβολίου για τον sars cov 2. Οι φοιτητές βρήκαν εξαιρετική την ιδέα και κάπως έτσι ξεκίνησε το εγχείρημα σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή μοριακής ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπο Σπηλιανάκη.

Είναι ένα project που αν αποδειχθεί λειτουργικό θα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Θα είναι πιο φθηνό από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά , θα διατηρείται εύκολα χωρίς να χρειάζεται βαθειά κατάψυξη και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση άνθρωποι που ζουν σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον δυτικό κόσμο. Ένα ακόμη κομμάτι που θα μας απασχολήσει είναι ο εμβολιασμός των ζώων καθώς θυμίζουμε πολλά ζώα πχ συντροφιάς όπως αιλουροειδή ή εκτροφής, μολύνονται και θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο, εξήγησε ο κ. Σαρρής.

Παραθέτοντας στη συνέχεια στοιχεία για το πως λειτουργεί ένα βρώσιμο εμβόλιο σημειώνοντας πως το εγχείρημα είναι σε πειραματικό στάδιο. Είπε ακόμα πως το βρώσιμο εμβόλιο θα έχει τη μορφή χαπιού, θα διαλύεται στο έντερο και όχι στο στομάχι και προκαλεί ανοσία μέσω του επιθηλίου του εντέρου. Αυτό λειτουργεί για πολλές ασθένειες όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν και θα εξεταστεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασθένεια του ανώτερου ανοσοποιητικού όπως είναι η sars cov 2 που προκαλεί την covid 19.