Π. Σαρρής για Ηπατίτιδα: Που κινούνται οι έρευνες - Τι στοιχεία έχουμε

12:40 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Πέμ, 21/40/2022
Image: Π. Σαρρής για Ηπατίτιδα: Που κινούνται οι έρευνες  - Τι στοιχεία έχουμε

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μιλά στον Ηχώ 99,8

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την πορεία της πανδημίας  σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και το πως άλλες χώρες διαχειρίζονται αυτή την υγειονομική κρίση. Σχολίασε, ότι τα όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη έχουν εξήγηση, όπως το ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστο, οπότε κρίνεται επιτακτική ανάγκη για lockdown διαφορετικά το σύστημα υγείας εκεί , δεν θα αντέξει. Επιπλέον, το κινέζικο εμβόλιο δεν ανταποκρίνεται στις μεταλλάξεις της Όμικρον. Εκτίμησε μάλιστα, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ότι κάτι άλλο συμβαίνει, κάτι που διαχέεται στην κοινωνία και προκαλεί ανησυχία.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τώρα σε ότι αφορά στη χώρα μας, προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα μιας και ο κορωνοϊός είναι εδώ, υπάρχει και πρέπει να προστατευθούμε. Ο κορωνοϊος δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να  παρουσιαστούν νέες μεταλλάξεις.  Όσο για την τέταρτη δόση εμβολίου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να περιμένουμε καθώς  τα υπάρχοντα,  είναι μερικώς αποτελεσματικά  σε μεταλλάξεις. Θα έπρεπε να περιμένουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος με το νέο εμβόλιο που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι πιο ανθεκτικό και θα κυκλοφορήσει περίπου το Φθινόπωρο, σημείωσε.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Αναφορικά με την Ηπατίτιδα μετέφερε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι τα παιδιά εδώ και δυο χρόνια είναι κλεισμένα λόγω των Lock down για την πανδημία και  το ανοσοποιητικό τους δεν έχει εκπαιδευτεί  να αντιδρά  σε παθογόνα. Επιπλέον πολλά από  αυτά τα παιδιά είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, ο οποίος «έριξε»  το ανοσοποιητικό τους σύστημα με συνέπεια η Ηπατίτιδα να βρει  πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Τα κρούσματα δεν συνδέονται με το εμβόλιο αφού τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό. Ηπατίτιδα εμφανίστηκε όμως και σε μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν ένα άλλο πιο ανθεκτικό  ανοσοποιητικό και ακόμα και αν νόσησαν  το πέρασαν  πιο εύκολα, εξήγησε.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών στο Λασίθι με ειδικότερη αναφορά στην Ιεράπετρα. Όπως είπε θεωρεί δύσκολη την έγκριση λειτουργίας μιας Γεωπονικής Σχολής από τη στιγμή που πλέον υπάρχει αντίστοιχη στο ΕΛΜΕΠΑ. Θα μπορούσαν βέβαια να γίνονται ερευνητικά  ή εργαστηριακά προγράμματα το ζητούμενο όμως είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις. Αναφορικά με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, που έχει εγκριθεί αλλά είναι υπό αναστολή σχολίασε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τους πρυτάνεις προτάσεις για τα υφιστάμενα  τμήματα ή  συγχωνεύσεις  τμημάτων. Το Υπουργείο όμως, όπως φαίνεται προσανατολίζεται στην ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αυτό φαίνεται και από την αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων.
 

Κλείνοντας μίλησε για το συνέδριο που έγινε πρόσφατα στην Κύπρο στο οποίο και συμμετείχε  όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι στο άμεσο μέλλον θα καταργηθούν  δραστικές ουσίες,  που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή  τροφίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από  την άλλη βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να έρχεται και να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της με τις όποιες συνέπειες για την ανάπτυξη μικροβίων, ή ιών που επηρεάζουν τον άνθρωπο, ή τα φυτά.  Σε ερευνητικό επίπεδο τώρα, ως ομάδα σύντομα  θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με το ΙΤΕ  τα αποτελέσματα  της έρευνάς τους.