Π. Σαρρής: Βιαστικό το άνοιγμα των Λυκείων λίγο πριν το Πάσχα

12:42 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021
12:04 μ.μ. - Παρ, 09/42/2021
Image: Π. Σαρρής: Βιαστικό το άνοιγμα των Λυκείων λίγο πριν το Πάσχα

Πόσο αξιόπιστα είναι τα self tests

Αρκετά τα ερωτήματα που προκύπτουν με το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και το πως θα πρέπει να γίνουν τα self test και ποια η αξιοπιστία τους. Ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη " Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι ακόμα και η ίδια η εταιρία που τα παράγει προτείνει τα τεστ να γίνονται παρουσία ειδικού.

Τα τεστ φτιάχτηκαν όχι για να τα κάνει ο κόσμος στο σπίτι του. Αλλά για να μειώσει την επαφή των υγειονομικών με πιθανούς ασθενείς. Έχουν δε ένα ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 75 % - 80% όταν γίνονται παρουσία ειδικού και γίνονται σωστά. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται και από το εάν ο φορέας είναι ασυμπτωματικός και εάν είναι στα πρώτα στάδια της μόλυνσης. Εδώ υπάρχει η πιθανότητα για ψευδώς αρνητικό τεστ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καθώς δεν αποκλείεται το δεύτερο τεστ μέσα στην εβδομάδα, να βγει θετικό. Αυτή η βιασύνη πάντως να ανοίξουν τα σχολεία 2 εβδομάδες πριν το Πάσχα δημιουργεί απορίες. Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα των σχολείων ήδη από τον Σεπτέμβριο με μείωση αριθμού στις τάξεις, εναλλαγή τμημάτων , καλύτερο αερισμό και καθαρισμό τάξεων κ.α. που όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Αναφορικά με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιεράπετρα ακόμα σε άτομα νεαρής ηλικίας και την ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων είπε καταρχάς ότι φαίνεται να έχει γίνει μια καλή ιχνηλάτηση και η διασπορά δεν είναι μεγάλη. Όμως μπορεί να υπάρχουν άτομα μολυσμένα που είναι ασυμπτωματικά οπότε δεν έχουν μεταβεί στο Νοσοκομείο να εξεταστούν. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς. Ένα άλλο ζητούμενο είναι η υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης του τεστ από τους γονείς και με ποια αυτοί ιδιότητα θα υπογράφουν. Ως ειδικοί; Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι τα εξαρτήματα του τεστ όταν χρησιμοποιηθούν θεωρούνται πλέον ως κλινικά απόβλητα. Που θα τα πετάμε; Αυτά όλα είναι θέματα που σε άλλες χώρες έχουν επιλυθεί, επεσήμανε , τονίζοντας πως μέσα σε όλα αυτά απαιτείται μεγάλη προσοχή από τα παιδιά και όχι μόνο που θα επιστρέψουν στο σχολείο και με τήρηση μέτρων ευχή όλων είναι ότι όλα θα πάνε καλά.