Π. Σαρρής: Απαξιώθηκε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας – Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» στον Ηχώ 99,8
Σημαντικά στοιχεία για το παθογόνο καραντίνας Xylella fastidiosa αποκαλύπτει μέσα από έρευνά της η ομάδα Μοριακής Μικροβιολογίας του τμήματος Βιολογίας και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το συγκεκριμένο παθογόνο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες όπως ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιά κ.α.. Ήδη έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης και μάλιστα καλλιέργειες στην Ιταλία έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα . Επικεφαλής της ομάδας είναι ο συντοπίτης καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα στοιχεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα της ομάδας, τα μέλη της οποίας ευχαρίστησε για τη συνεργασία. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Εν συνεχεία ο κ. Σαρρής με την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» και ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αναφέρθηκε σε θέματα του δήμου Ιεράπετρας, με ειδική αναφορά στην Επιτροπή Παιδείας θέση για την οποία δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος καθώς όπως τόνισε ο θεσμός της Επιτροπής απαξιώθηκε πλήρως. Παροπλίστηκα. Με την Επιτροπή παιδείας χτίζεται η πολιτική στην παιδεία. Το λειτουργικό κομμάτι το έχουν οι σχολικές επιτροπές. Φαίνεται όμως πως ενόχλησε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής ήταν από άλλη παράταξη. Δεν ένιωσα ότι μπορώ να προσφέρω. Ας πάρει τη θέση του προέδρου κάποιος από τη δημοτική αρχή και μακάρι να παίξει το ρόλο της. Από τη δημοτική αρχή δεν ξεχνούσαν να μου υπενθυμίζουν ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι τυπικός. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Προσπαθήσαμε με τον πρόεδρο της επιτροπής υγείας να κάνουμε κάποιες δράσεις. Είχαμε τρικλοποδιές. Δεν είναι αυτοσκοπός μου να είμαι πρόεδρος. Προσπάθησα και επιθυμούσα να βοηθήσω. Δεν κλήθηκα ούτε μια φορά, δεν χτύπησε το τηλέφωνο μου, να με καλέσουν κάπου, να με ρωτήσουν κάτι, για την Επιτροπή. Λένε η πόρτα τους είναι ανοιχτή αλλά αυτό το επιχείρημα δεν έχει βάση. Έχουμε κάνει προτάσεις, εισηγήσεις, που έχουν μείνει στα συρτάρια και δεν έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη και για το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής στην Ιεράπετρα και τη σύνταξη φακέλου παρόλο που θα μπορούσαν να βοηθήσω και μέσα από τις ιδιότητές μου δεν ερωτηθήκαμε και όταν θέσαμε σχετικό ερώτημα η απάντηση ήταν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής παιδείας οπότε γιατί να μας ενημερώσουν. Η έλλειψη παιδείας και η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη και η ημιμάθεια έχει γίνει σημαία για κάποιους, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σαρρής.
Έκανε αναφορά και στη νήσο Χρυσή λέγοντας ότι ο Δήμος Ιεράπετρας έχει αναθέσει μελέτη στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να ερευνήσει τους λόγους ξήρανσης των κέδρων ωστόσο η μελέτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αναμένονται τα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο σε επίσκεψη του ιδίου με μέλη της ομάδας του και βοτανολόγους από του ΜΦΙΚ , στο νησί έκαναν κάποιες πρώτες διαπιστώσεις και όπως φαίνεται πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην ξήρανση των κέδρων όπως κλιματική αλλαγή, παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας , ανθρώπινη παρέμβαση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις όχι αποδείξεις οπότε δεν μπορούν να πουν περαιτέρω. Το οικοσύστημα είναι εύθραυστο αλλά η φύση έχει μάθει να αυτοπροστατεύεται, αν την αφήσουμε. Κάποιοι προσπαθούν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως και να εκφέρουν γνώμη αντίθετη από αυτή των επιστημόνων. Φτιάχνουν Επιτροπές , βάζουν επιστήμονες να εκφέρουν άποψη για να λυθεί ένα πρόβλημα και μετά αυτοί εκφέρουν άποψη αντίθετη των επιστημόνων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.