Όχι των Δημάρχων της Κρήτης σε μια υπερ ΔΕΥΑ στο νησί
Ο νέος Δήμαρχος Βιάννου και περιφερειακός σύμβουλος που συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αθήνα μας μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν
Αντίθετος στο ενδεχόμενο ίδρυσης και λειτουργίας μια ΔΕΥΑ και την κατάργηση των υφιστάμενων, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 ο νέος Δήμαρχος Βιάννου κ. Π. Μπαριτάκης που μεταξύ άλλων παραβρέθηκε σε πανελλαδική σύσκεψη που έγινε για τις ΔΕΥΑ.
Όπως είπε, έχουν γίνει σειρά συσκέψεων, για το σχέδιο ενοποίησης των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ύδρευσης Δήμων εκεί δηλαδή που δεν έχουμε ΔΕΥΑ και οι υπηρεσίες αυτές καταργούνται σύμφωνα με όσα προωθούνται από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το τι θα γίνει. Έγινε μια ενημέρωση παρουσία του Υπουργού κ. Σκυλακάκη. Ο οποίος μετέφερε ότι υπάρχουν υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ, πχ .δάνεια, χρέη σε προμηθευτές, ενεργειακό. Το σημερινό μοντέλο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Η απόφαση είναι να υπάρξει ένας σχεδιασμός όπου την ευθύνη, τον έλεγχο θα έχει η αυτοδιοίκηση, θα συμμετέχει το κράτος που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο αυτό, θα συμμετέχει ένας Διευθυντής από πανεπιστημιακό ίδρυμα και θα προχωρήσεις σε μια ενοποίησης των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Σαφώς υπάρχουν χρέη που προέκυψαν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στο βάθος κρύβεται η τιμολογιακή πολιτική που ενδεχομένως προσαρμοστεί με βάση τα κόστη που διαμορφώνονται. Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια και οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς. Το νομοσχέδιο πάει παρά πίσω μπαίνει σε διαβούλευση. Εάν το νερό περάσει σε σχήματα που ετοιμάζονται όπως αυτά μεγάλων δήμων, πόσο εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν σε περιφερειακούς δήμους; Πώς θα γίνεται π.χ. η επισκευή βλαβών. Για το ενεργειακό ο Υπουργός είπε ότι θα στηριχτεί μέσα από το πρόγραμμα Απόλλων που ετοιμάζεται. Το ερώτημα εδώ είναι γιατί δεν δίνονται άδειες για ενεργειακές κοινότητες που μπορούν να συστήσουν οι δήμοι. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι πολλά. Εμείς αυτό που λέμε είναι ενίσχυση των υπηρεσιών ύδρευσης, οι ΔΕΥΑ να μας δώσει το δικαίωμα να πάρουμε μόνιμο προσωπικό, να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για το ενεργειακό κόστος, να δοθούν αδειοδοτήσεις για ενεργειακές κοινότητες, να συνεχίσει η αυτοδιοίκηση να έχει τον έλεγχο για τις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης. Μέσα σε όλα αυτά ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα διατεθούν 240 εκατομμύριο ευρώ για αποπληρωμή χρεών, αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο μόνο για το 2024 γιατί μετά δεν θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις.
Είναι αλήθεια ότι μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΔΕΥΑ, ο Υπουργός έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο βλέποντας το θέμα σε μεγαλύτερο εύρος πέρα από το οικονομικό σκέλος. Την ίδια ώρα θα πρέπει να υπάρχει σύνεση κατανάλωσης από τους πολίτες και παράλληλα η πολιτεία να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης και άρδευσης, νέα δίκτυα και αντικατάσταση παλαιών. Η αυτοδιοίκηση σε ότι την αφορά έχει κάνει έργο, όμως υπάρχουν και μελέτες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.
Ακούστε εδώ τον κ. Μπαριτάκη: