«Όχι» στην έκδοση άλλων 2 τούρκων αξιωματικών αποφάσισε η Δικαιοσύνη

5:04 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017
05:11 μ.μ. - Τετ, 01/04/2017
Image: «Όχι» στην έκδοση άλλων 2 τούρκων αξιωματικών αποφάσισε η Δικαιοσύνη

«Όχι» στην έκδοση και των άλλων δύο τούρκων αξιωματικών πρότεινε ο εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Όπως και χθες είχε προτείνει η συνάδελφος του Βασιλική Θεοδωρου για τους δυο πρώτους, ο κ. Βουρλιώτης απευθυνόμενος στους δικαστές σημείωσε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν, καθώς δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη Τουρκία ενώ κινδυνεύει και η ζωή τους. 
 
"Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν...Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει, όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. 
 
Κάθε ένας πρέπει να τύχει απολαύσεις δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. 
 
Και το ερώτημα είναι εδώ: Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση απο τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε “νίπτω τας χείρας μου” και πάρτε τον... Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. 
 
Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μονό η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη -που εμένα πάει στη βεβαιότητα- νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. 
 
Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. 
 
Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. 
 
Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος", κατέληξε ο εισαγγελικός λειτουργός, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
 
 
Η εισαγγελέας πρότεινε τη μη έκδοση των 2 πρώτων Τούρκων αξιωματικών