Όχι στην υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ΕΕΠ στο ΚΕΣΥ

9:20 π.μ. - Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Παρ, 15/20/2020
Image: Όχι στην υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ΕΕΠ στο ΚΕΣΥ

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας "Μαρία Λιουδάκη"

Να ανακληθεί η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης για την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καταγγέλλει την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Π. & Δ. Εκπαίδευσης Κρήτης να μετακινήσει εκπαιδευτικούς παρά τη θέλησή τους από το Ειδικό Σχολείο Ιεράπετρας και το ΕΕΕΕΚ Ιεράπετρας στο Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Λασιθίου. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιτέλους αναγνωρίζει την υποστελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ., την οποία εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα καταγγέλλει. Ωστόσο, παρά την παραδοχή, επιχειρεί για άλλη μια φορά να αποφύγει τον διορισμό του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν ομαλά τα Κ.Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα.

Με προσωπική απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή, χωρίς συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ, μετακινεί εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των Κ.Ε.Σ.Υ. (με προτεραιότητα στην αξιολόγηση μαθητών/τριών Γ ́ Λυκείου για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αλλαγή βαθμίδας, την επανάληψη φοίτησης και την υποστήριξη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό). Ανάγκες που διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, άφηναν ακάλυπτες, οδηγώντας τον πληθυσμό των μαθητών με ειδικές ανάγκες είτε στο σπίτι του είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνιστά παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών που φοιτούν στις δομές ειδικής αγωγής.

Το Υπουργείο Παιδείας, με την αναγκαστική μετακίνηση των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου τους, αφήνει ακάλυπτους τους μαθητές που φοιτούν στις δομές Ειδικής Αγωγής και τις οικογένειές τους, μαθητές οι οποίοι τις μέρες του εγκλεισμού είχαν μια σταθερή επικοινωνία και στήριξη από το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, υπονομεύοντας ταυτόχρονα και το δικό του αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας και της σπουδαιότητας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας επιφυλάσσει για το μέλλον την εργασιακή περιπλάνηση και την αβεβαιότητα για το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης είναι το πείραμα για την εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών και στη γενική εκπαίδευση ενώ θα έπρεπε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών που δικαιούνται τη φοίτηση σε δομές ειδικής αγωγής να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και υποστήριξης. Αντίθετα, προσπαθεί να καλύψει τα κενά των Κ.Ε.Σ.Υ. εις βάρος των μαθητών, των οικογενειών τους και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλλουμε την επίθεση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που φοιτούν σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και σε Τμήματα Ένταξης.

Καταγγέλλουμε την υποχρεωτική μετακίνηση (πανελλαδικά) προσωπικού του χώρου της ειδικής αγωγής, αντί για τους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γιάννης Πασπαράκης 

Η Γενική Γραμματέας

Σταυρούλα Δατσέρη