«Όχι λιμάνι στο Βούλισμα», λένε οι κάτοικοι

2:51 μ.μ. - Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017
02:11 μ.μ. - Τετ, 08/51/2017
Image: «Όχι λιμάνι στο Βούλισμα», λένε οι κάτοικοι

Εναντίον της πρότασης κατασκευής προβλήτας, για τον ελλιμενισμό σκαφών, στην απίστευτου φυσικού κάλλους παραλία του Βουλίσματος, στο Ίστρον, τάχθηκε - με πολύ μεγάλη πλειοψηφία - η τοπική κοινωνία του Καλού Χωριού, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου

Στη θυελλώδη γενική συνέλευση των κατοίκων, που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα, οι Καλοχωριανοί είπαν «όχι» στη δημιουργία λιμενικού έργου στην περίφημη παραλία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά θα καταστρέψει το φυσικό τοπίο, για το οποίο οι ντόπιοι είναι τόσο υπερήφανοι...
 
Η χθεσινή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε μετά από το μάζεμα υπογραφών από κατοίκους του χωριού, διαδικασία η οποία έλαβε χώρα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Καλού Χωριού, κ. Μιχάλη Μανδουράρη. Στον τελευταίο, εξάλλου, ανήκει η πρόταση για την κατασκευή λιμενικού έργου στην παραλία του Βουλίσματος.
 
Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης από τον πρόεδρο, περιλάμβανε τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, ξύλινης προβλήτας περίπου στο μέσο του Βουλίσματος - κοντά στους γραφικούς κολπίσκους, δυτικά της μεγάλης παραλίας - που κάθε καλοκαίρι προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, ντόπιων και ξένων.
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στη δημιουργία ξύλινης προβλήτας μήκους 90 μέτρων. Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία θέσεων για τον ελλιμενισμό 40 σκαφών. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μανδουράρης, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου οικισμού του Ίστρου και φυσικά του Καλού Χωριού.
 
Σημαντική λεπτομέρεια: Το προηγούμενο διάστημα, η σχετική πρόταση είχε καταψηφιστεί από το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος δεν το έβαλε κάτω και προέβη στη συλλογή υπογραφών για να γίνει γενική συνέλευση των κατοίκων.
 
Η συνέλευση ξεκίνησε χθες περίπου στις 7 το απόγευμα στο κοινοτικό κατάστημα του Καλού Χωριού, στο Ίστρον. Εκεί έδωσαν το "παρών" δεκάδες Καλοχωριανοί, αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Νικολάου, κ. Γιώργος Καλογεράκης. Το κλίμα ήταν εξαρχής ιδιαίτερα "θερμό", καθώς αρκετοί κάτοικοι καταφέρθηκαν εναντίον του προέδρου, μη μπορώντας να καταλάβουν την επιμονή του για τη δημιουργία του έργου που έχει προκαλέσει έριδες. Μετά την παρουσίαση της πρότασης του έργου από τον κ. Μανδουράρη, έγιναν τοποθετήσεις από κατοίκους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάχθηκαν κατά του έργου.
 
Η αιτιολογία είναι απλή, όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα μας από κατοίκους του Καλού Χωριού και του Ίστρου που βρέθηκαν χθες στη συνέλευση: Το Βούλισμα αποτελεί μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, ενώ φιγουράρει και σε τουριστικές καρτ-ποστάλ.
 
Εξάλλου, κάτοικοι του χωριού φέρονται επιφυλακτικοί για τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει η κατασκευή του επίμαχου έργου, εκφράζοντας φόβους ότι το έργο θα βοηθήσει ιδιώτες επιχειρηματίες και θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για το "καμάρι" των Καλοχωριανών.
 
Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα με ανάταση χεριών ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης: 44 Καλοχωριανοί ψήφισαν ενάντια στη δημιουργία λιμενικού έργου στο Βούλισμα, έναντι 9 που ψήφισαν υπέρ, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις όποιες σκέψεις υπήρχαν για τη δημιουργία "μίνι" μαρίνας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
 
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ  
«Οι τουρίστες μαζεύουν τα απορρίμματα»
Σημειώνεται ότι, στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας έγινε δέκτης παραπόνων για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί - όχι μόνο στο Βούλισμα - αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες του Ίστρου, σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, με τη συγκέντρωση σκουπιδιών, τα οποία - αν μη τι άλλο - δυσφημούν τον τόπο στους επισκέπτες.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" κάτοικος του Καλού Χωριού, έχουν θεαθεί τουρίστες, οι οποίοι μαζεύουν οι ίδιοι τα σκουπίδια! Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες που απεικόνιζαν απορρίμματα που ξεχείλιζαν από κάδο που βρίσκεται σε ένα από τα μικρά, γραφικά κολπάκια του Βουλίσματος, πλησίον του σημείου όπου η απορριφθείσα από τους Καλοχωριανούς πρόταση προβλέπει την κατασκευή προβλήτας.
 
Πηγή: neakriti.gr