Όσα δεν γνωρίζουμε για τις Κρίσεις Πανικού
Καλεσμένος στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και την εκπομπή Ηχοχρώματα με την Ζέτα Ψυλλινάκη ο ψυχίατρος κ. Θεοχάρης Χατζηβέης
Το θέμα που αναλύσαμε είχε να κάνει με τις κρίσεις πανικού .Ένα φαινόμενο που στις μέρες μας βρίσκεται σε έξαρση . Αρχικά ο κ. Χατζηβέης μας ενημέρωσε για το τι είναι η κρίση πανικού και τι συμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα μας όταν βιώνουμε μία τέτοια κατάσταση.
Η κρίση πανικού είναι η κορύφωση οξέους άγχους η οποία κρατάει σε διάρκεια από 5 έως 20 λεπτά. Τα συμπτώματα διακρίνονται σε ψυχολογικά όπως αίσθημα αποπροσωποποίησης , αίσθημα απώλειας ελέγχου του νου, φόβος επικείμενου θανάτου και σε σωματικά όπως ταχυκαρδία – αίσθημα παλμών , δύσπνοια , εφίδρωση, συσπάσεις των χεριών, αίσθημα αστάθειας, μούδιασμα στα άκρα και γύρω από το στόμα, ναυτία , βάρος στο στήθος .
Η κρίση πανικού μπορεί να οφείλεται σε οξεία αγχώδη αντίδραση , έξαρση ειδικής φοβίας , έκφραση πανικού στο πλαίσιο παραληρήματος της παρανοειδούς σχιζοφρένειας .Επίσης πρέπει να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια π.χ υπερθυρεοειδισμός ,αρρυθμίες κ.α .
Όταν έχουμε αιφνίδιες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού , επίμονη ανησυχία και νέες προσβολές , φόβο για ενδεχόμενες επιπτώσεις ( συγκοπή , τρέλα ) , συμπεριφορές αποφυγής και όλα αυτά έχουν διάρκεια πάνω από ένα μήνα τότε πιθανότατα να πάσχουμε από Διαταραχή πανικού.
Παράλληλα έγινε αναφορά και στην ''αγοραφοβία '' όπου διαφοροποιείται ως πάθηση σε σχέση με την διαταραχή πανικού αλλά με κάποιο τρόπο συνδέονται. Ουσιαστικά μιλάμε τον φόβο να μείνει κάποιος μόνος σε χώρους όπου η διαφυγή θα ήταν δύσκολη π.χ κλειστοί χώροι , Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. Σχεδόν το 50 % των ασθενών με διαταραχή πανικού αναπτύσσουν αγοραφοβία. Επίσης η θεραπεία της διαταραχής πανικού θα οδηγήσει ενδεχομένως και στη βελτίωση της αγοραφοβίας . Μπορεί βέβαια να υπάρξει αγοραφοβία χωρίς απόλυτα να έχει κάποιος ιστορικό Διαταραχής Πανικού που σε αυτή την περίπτωση είναι χρόνια και επιφέρει έκπτωση της λειτουργικότητας . Τέλος αναλύσαμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη πάθηση αλλά και για την πορεία – πρόγνωση της Διαταραχής Πανικού .
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χατζηβέη: