Oruc Reis: Οξύνει την ένταση η Άγκυρα – Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα

7:30 π.μ. - Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
07:10 π.μ. - Παρ, 23/30/2020
Image: Oruc Reis: Οξύνει την ένταση η Άγκυρα – Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα

Επιμένει στην πολιτική κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Επιμένει στην πολιτική κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, συνεχίζοντας τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Oruc Reis, που έφτασε πάλι μια ανάσα από το Καστελόριζο και προαναγγέλοντας προκλητικά πως οι έρευνες του τουρκικού πλοίου θα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Επεκτείνοντας εξάλλου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, την παράνομη Navtex, για το Oruc Reis, ολοκληρώνει την πλήρη κάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και έως την Κύπρο και τα όρια με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να στέλνει το Oruc Reis μια ανάσα από το όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, καθώς με βάση το ανατολικό άκρο της νέας παράνομης Navtex, το τουρκικό πλοίο μπορεί να φτάσει και στα 6,1 ναυτικά μίλια από την Ρω και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Σταθερή επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι – κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και «γκριζάροντας» περιοχές- να δημιουργήσει τετελεσμένα και να καθίσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου όποτε και εάν αυτός διεξαχθεί με ισχυρότερες θέσεις και με διευρυμένη ατζέντα.

Έναν διάλογο που η Άγκυρα ενθαρρυμένη από την στάση των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιχειρεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων.

Επικίνδυνα παιχνίδια με το Oruc Reis

Το Oruc Reis, συνεχίζει στο μεταξύ την περιπλάνηση στην περιοχή.

Αφού το ερευνητικό έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια-τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα της Ελλάδας- η Άγκυρα μετέφερε το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

Δείτε που βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής:

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, το Oruc Reis, βρέθηκε μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, συνοδευόμενο από τον ίδιο αριθμό πολεμικών πλοίων ενώ σε κοντινή απόσταση επιτηρείται από τα πλοία του Ελληνικού στόλου.

Επιτελείς σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η νέα navtex στο νότιο-ανατολικό τμήμα της, φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή ακριβώς πάνω στο όριο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, το σεισμογραφικό και η συνοδεία του δεν επιχείρησαν καν να φτάσουν έως εκείνο το σημείο.

Αντιθέτως η επιλογή τους ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών να γίνει αρκετά πιο μακριά ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον συνεχίσει αυτή την τυπική κίνηση κινούμενο διαρκώς από το δυτικό άκρο έως το ανατολικό και όσο ανεβαίνει, διαρκώς θ’ απομακρύνεται από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

«Κρίσιμο το διάστημα μετά τις αμερικανικές εκλογές»

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά, το διάστημα μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Κάτι που τόνισε μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο & βουλευτής ΝΔ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αναμενόμενη η κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά της Τουρκίας. «Βγάζουν το Oruc Reis για να πετύχουν ένα καλύτερο σχήμα διαπραγματεύσεων, όπως αυτοί το φαντάζονται. Δεν τους έχει πετύχει αυτό που κάνουν και γι’ αυτό παραμένει το Oruc Reis στην περιοχή».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις για την Τουρκία, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι αυτό που πραγματικά θα κακοφανεί στον Ερντογάν θα είναι ένα ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πιέζεται η Γερμανία ως προς το θέμα των υποβρυχίων τόσο έντονα σε αυτή τη φάση».

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στις τουρκικές κινήσεις παίζουν οι αμερικανικές εκλογές.

«Μετά τις 3 Νοεμβρίου θα είναι ένα κρίσιμο διάστημα. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν θα βιαστεί να κάνει κινήσεις», είπε.

«Ήρθε για να μείνει»

Το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και το χρονοδιάγραμμα των ακραίων προκλήσεων στις οποίες θα εμμείνει, έδωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αρχικά, και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ο Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε προς Ελλάδα και Ευρώπη ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να τερματίσει την αποστολή τού Oruc Reis και να το απομακρύνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αντιθέτως όπως τόνισε, το συγκεκριμένο σκάφος ήρθε για να μείνει. Προχώρησε μάλιστα στην αναγγελία ότι για τους επόμενους δύο μήνες, το σκάφος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις έρευνες τις οποίες ήδη διενεργεί αναζητώντας, νοτίως του Καστελλορίζου, είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο.

Με την ίδια ωμή και προκλητική γλώσσα, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δεν αρκέστηκε μόνο να διαψεύσει οποιαδήποτε ελπίδα για οριστική αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά υπερθεμάτισε προαναγγέλλοντας νέο κύκλο ερευνών νοτίως της Κρήτης. Εκφράζοντας την πάγια θέση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, διατυμπάνισε πως ο χώρος στον οποίο κινείται το ερευνητικό σκάφος, αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η Αθήνα από την πλευρά της βρίσκεται σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί νυχθημερόν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πολεμικών που το συνοδεύουν, ξεκαθαρίζοντας πως «κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Επαναλαμβάνει δε ότι η όποια συζήτηση μπορεί να γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, θα αφορά «μόνο την οριοθέτηση ΑΟΖ».

Ισες αποστάσεις από το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα στο ΝΑΤΟ, επιμένουν να μη «βλέπουν» την τουρκική παραβατικότητα. Συνεχίζουν να τηρούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ενθαρρύνοντας επί τοις ουσίας την Άγκυρα.

«Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «αυτό το θέμα το συζητήσαμε με τους υπουργούς και δώσαμε μεγάλη στήριξη στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον διάλογο, στη μείωση της έντασης και στη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση αυτού του μηχανισμού».

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να μην λαμβάνονται θέσεις υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης αλλά να στηρίξουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων. Η αποφυγή μάλιστα τέτοιων επεισοδίων και ατυχημάτων είπε ότι δεν πρέπει να ανατίθεται στους διοικητές των πλοίων ή τους πιλότους των καταδιωκτικών.

«Εμείς οι πολιτικοί», τόνισε, «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιλύσουμε τη διαφορά στο επίπεδό μας. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι η μόνη λύση αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες πιο προωθημένες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές υπό την αιγίδα της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχάρη την Ελλάδα και την… Τουρκία για την ευελιξία που έδειξαν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό. Επιβεβαιώνουν, είπε, την στήριξή τους στις διαδικασίες που διασφαλίζουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά στη θάλασσα και στον αέρα.

in.gr