Οροπέδιο Λασιθίου: Πρόγραμμα ανακατασκευής παλαιών σπιτιών με χρηματοδότηση έως 65%

12:11 μ.μ. - Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Πέμ, 05/11/2023
Image: Οροπέδιο Λασιθίου: Πρόγραμμα ανακατασκευής παλαιών σπιτιών με χρηματοδότηση έως 65%

Οι εκτιμήσεις του Δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη

Το Οροπέδιο Λασιθίου μπορεί να μην ντύθηκε στα λευκά τις ημέρες των γιορτών, προσέλκυσε ωστόσο εκατοντάδες επισκέπτες από την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και επισκέπτες από την Αυστραλία, τη Χιλή, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία, που απόλαυσαν την φιλοξενία ενός αυθεντικού τόπου που διατηρεί παραδοσιακά στοιχεία και υπέροχα τοπία και προορισμούς φυσικού κάλλους.

Οι 270 κλίνες που διαθέτουν τα αγροτουριστικά καταλύματα, γέμισαν, το ίδιο και τα σπίτια που διατέθηκαν μέσω airbnb, ενώ και η εστίαση δούλεψε πολύ ικανοποιητικά.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η δυναμική των κλινών στο δήμο θα διπλασιαστεί, καθώς το πρόγραμμα Leader το οποίο θα «τρέξει» μέσα στο πρωτο τρίμηνο του 2023 θα δώσει την ευκαιρία σε κατοίκους να χρηματοδοτηθούν για την ανακατασκευή παλαιών σπιτιών προς εκμετάλλευση, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ήδη όπως είπε το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, και η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει το 40% έως 65%. Το πρόγραμμα αφορά επίσης σε μονάδες πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης.

Νέες ενστάσεις για τις ανεμογεννήτριες

Ο κ. Στεφανακης δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου κατατέθησαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών νέες ενστάσεις για την εγκατάσταση 70 και πλέον γιγάντιων ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου υπογράμμισε ότι η εναλλακτική για την παραγωγή ενέργειας είναι να επαναλειτουργήσουν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της περιοχής, σήμα κατατεθέν του Οροπεδίου, κάτι που μπορεί να γίνει καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί από το ΕΛΜΕΠΑ πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού ανεμόμυλου και κατασκευάζονται τα μοντέλα που θα τοποθετηθούν στο οροπέδιο.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Στεφανάκη στο Ράδιο Κρήτη

ekriti.gr