Οριζόντια μέτρα για όλους: Τι ισχύει για τηλεργασία, αναστόλη σύμβασης και μείωση ενοικίου

8:02 π.μ. - Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020
08:11 π.μ. - Δευ, 02/02/2020
Image: Οριζόντια μέτρα για όλους: Τι ισχύει για τηλεργασία, αναστόλη σύμβασης και μείωση ενοικίου

Ποιοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ

Οριζόντια μέτρα για τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Τι ισχύει για την τηλεργασία και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και ποιοι δικαούνται μείωση ενοικίου. Ποιοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται μείωση ενοικίων

Υποχρεωτικη τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων των επιχειρήσεων σε όλη την χώρα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα καθώς και ένταξη των εργαζομένων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους για όλες τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή ισχύει από αύριο το πρωί. Παράλληλα, στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορούν να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας ανεξαιρέτως από το αν κλείνει ή οχι με κρατική εντολή η επιχείρηση που εργάζονται, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της επιχείρησης που έχει πληγεί και εντάσσεται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών να θέσει εργαζόμενους σε αναστολή.

Ειδικότερα μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να ξεκινήσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή του εντύπου. Πρόκειται για το έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» και η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρήσεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους είτε λόγω κλεισίματος της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε λόγω του ότι επιχείρηση με βάση τους ΚΑΔ έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι αυτοί αλλά και όσων οι συμβάσεις μπουν σε αναστολή θα τους καταβληθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ εφόσον διαρκεί η αναστολή ένα μήνα. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στις ζώνες υψηλού κινδύνου (πρώην πορτοκαλί και κόκκινες Περιφερειακές Ενότητες) που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή. Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε, πλήρη ασφαλιστική κάλυψης από τον κρατικό μηχανισμό επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν παρά ταύτα, εκείνες πραγματοποιηθούν καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος.

Αλλά και ανά την επικράτεια, επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει της διευρημένης λίστας ΚΑΔ που αποφασίστηκε τον Απρίλιο και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε Περιφερειακή Ενότητα, που έχει χαρακτηριστεί κόκκινη ζώνη ή επιπέδου κίτρινη ζώνη έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους τους εργαζόμενους λόγω κλεισίματος της επιχείρησης ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους, σε αναστολή σύμβασης, ώστε και αυτοί να λάβουν τα 534 ευρώ. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Νοέμβριο. Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees. yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τηλεργασία

Η υποχρέωση για τηλεργασία στο 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί από απόσταση ισχύει πλέον για όλη την Ελλάδα ενιαία, είτε η Περιφέρεια ανήκει σε ζώνη επιτήρησης είτε σε ζώνη αυξημένου κινδύνου. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης. Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Εξαιρούνται :

- τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

- τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

- οι φαρμακαποθήκες,

- οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

- οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.). Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

dikaiologitika.gr