Οργισμένο ψήφισμα των Καβουσανών κατά της μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα
Την οργισμένη αντίθεση τους εξέφρασαν με ψήφισμα τους, σε Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, οι κάτοικοι του Καβουσίου
Με οργισμένο ψήφισμα κατά της χωροθέτησης μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα απάντησαν οι Καβουσανοί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας
Την οργισμένη αντίθεση τους στην χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στην Μαλαύρα, εξέφρασαν με ψήφισμα τους, σε Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, οι κάτοικοι του Καβουσίου. Η συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα που είχε εκδώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για μελέτη αφαλάτωσης στις πηγές της Μαλαύρας.
Η Γενική Συνέλευση που ορίστηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Παρευρέθηκαν από την δημοτική αρχή η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΝΩΜΕΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» και υποψήφια Δήμαρχος κα Ελένη Βλάσση, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Αντώνης Πετράς, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Θ. Χηνόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καβουσίου – Παχείας Άμμου κ. Γιώργος Ρελάκης και αρκετοί κάτοικοι του Καβουσίου.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης μίλησε για τα πεπραγμένα του τοπικού συμβουλίου και εστιάστηκε στο θέμα της ανάδειξης και προβολής της αρχαίας μινωικής ελιάς ως μνημείο της φύσης και την προβολή της μέσα από το ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση για τον αρχαίο ελαιώνα του Καβουσίου και τον πολιτισμό της ελιάς, που έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και έχει βραβευτεί με την αυτοκρατορική σφραγίδα της Κίνας. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου κ. Μανώλης Ξενικάκης ανέλυσε και διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου, που έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα της συνέλευσης.
Στην συνέλευση επικράτησε ένταση και διαμαρτυρίες των κατοίκων για τα συσσωρευμένα προβλήματα του χωριού που παραμένουν άλυτα για χρόνια και για την στάση των δημοτικών συμβούλων στο θέμα της αφαλάτωσης. Η κα Ρουμελιωτάκη, ο κ. Πετράς και ο κ. Πανταζής υπερασπίστηκαν την θέση τους για την αφαλάτωση και δήλωσαν ότι πρέπει να ερωτηθεί και η τοπική κοινωνία για το θέμα αυτό.
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΝΩΜΕΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» κα Ελένη Βλάσση διαχώρισε την θέση της στο θέμα από τη θέση που πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην τελευταία συνεδρίαση αλλά και στο παρελθόν, για το θέμα της αφαλάτωσης και την εγκατάσταση μονάδας στην παραλία της Μαλαύρας ή και οπουδήποτε αλλού στην Ιεράπετρα.
Η αφαλάτωση είναι η έσχατη λύση και αρχίσαμε να μιλάμε για αυτήν επειδή τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχουν γίνει τα έργα που θα έφερναν καθαρό και ποιοτικό νερό στο φράγμα. Επίσης δεν έχουν γίνει οι γεωτρήσεις σε αποδεδειγμένα σημεία, όπου οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει ποιοτικό και καθαρό νερό.
Το πρώτο ερώτημα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, αφορούσε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού. Η αφαλάτωση είναι η έσχατη λύση γιατί είναι πολύ ενεργοβόρα μέθοδος και δημιουργεί ρύπανση στο περιβάλλον.
Το καθαρό νερό της βροχής που χάνεται μέσα σε ένα μήνα μπορεί να αντικαταστήσει το κοστοβόρο νερό της αφαλάτωσης έξι μηνών. Άρα, γιατί να καταφύγουμε σε αυτό και όχι να κάνουμε τα κατάλληλα έργα που είναι οι προσαγωγοί και τα προφράγματα, με τα οποία μεγάλες ποσότητες βρόχινου και καθαρού νερού θα μεταφερθούν στο φράγμα των Μπραμιανών, ενώ σήμερα χάνονται στη θάλασσα, όπως είδαμε φέτος. Χάθηκαν εκατομμύρια κυβικά τόνοι νερό άδικα. Και ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη όλα τα φράγματα είχαν υπερχειλίσει, το φράγμα της Ιεράπετρας έχει μόνο 7,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, επειδή τα διπλάσια χύθηκαν στη θάλασσα.
Το καθαρό νερό της βροχής που χάνεται μέσα σε ένα μήνα μπορεί να αντικαταστήσει το κοστοβόρο νερό της αφαλάτωσης έξι μηνών. Άρα, γιατί να καταφύγουμε σε αυτό και όχι να κάνουμε τα κατάλληλα έργα που είναι οι προσαγωγοί και τα προφράγματα, με τα οποία μεγάλες ποσότητες βρόχινου και καθαρού νερού θα μεταφερθούν στο φράγμα των Μπραμιανών, ενώ σήμερα χάνονται στη θάλασσα, όπως είδαμε φέτος. Χάθηκαν εκατομμύρια κυβικά τόνοι νερό άδικα. Και ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη όλα τα φράγματα είχαν υπερχειλίσει, το φράγμα της Ιεράπετρας έχει μόνο 7,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, επειδή τα διπλάσια χύθηκαν στη θάλασσα.
Το επόμενο ερώτημα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε το νέο δίκτυο 24km αμιαντοσωλήνων, που θα μεταφέρει το νερό από την Μαλαύρα στο φράγμα Μπραμιανών. Ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη απαγορεύονται οι αμιαντοσωλήνες όχι μόνο για την ύδρευση και την άρδευση αλλά και για την αποχέτευση. Τόνισε ένα παράδειγμα στη Γαλλία όπου σε κεντρικό δίκτυο ενός χωριού, όταν ανακάλυψαν αμιαντοσωλήνες ακόμα και στην αποχέτευση, την επόμενη μέρα το ξήλωσαν. Το πεπαλαιωμένο δίκτυο 60km για ύδρευση και άρδευση από τους Μύθους μέχρι με τη δεξαμενή του Περιστερά, είναι από αμιαντοσωλήνες και σιδηροσωλήνες. Γιατί να υπάρχει αυτό το δίκτυο εφόσον έχει απαγορευτεί; Πρέπει να αλλαχθεί όλο. Αντί αυτού μας προτείνεται νέο δίκτυο 24km πάλι με αμιαντοσωλήνες ενώ ξέρετε ότι είναι καρκινογόνο.
Ο κ. Δασκαλάκης στην τοποθέτηση του τόνισε ότι πρέπει ο Δήμος να δει συνολικά το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που για πολλά χρόνια παραμένει άλυτο.
Ψήφισμα Πολιτιστικού Συλλόγου και Γενικής Συνέλευσης
Αντιδρούμε στην χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στην ταλαιπωρημένη Μαλαύρα Καβουσίου, σ’ ένα τόπο που έχει βιαστεί περιβαλλοντικά από τις αυθαίρετες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν ανορθόδοξα.
Η χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας σε ένα πολύ μικρό χώρο, και σ’ ένα κλειστό κόλπο όπως είναι ο κόλπος του Θόλου και της Μαλαύρας είναι απαγορευτική. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες μέθοδοι έχει καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της αφαλάτωσης. Θα επηρεαστεί η ισορροπία του οικοσυστήματος των θαλάσσιων ειδών με την θνησιμότητα μικρών οργανισμών (πλαγκτόν, αυγά, μικρά ψάρια).
Μια μεγάλη μονάδα θα έχει περιβαλλοντική επίπτωση με την ηχορύπανση (μονάδες αντίστροφης ώσμωσης) με τις αντλίες υψηλής πίεσης, τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τις τουρπίνες κλπ. Σ’ ένα όμορφο τοπίο που χρειάζεται ειδική περιβαλλοντική προστασία μια τέτοια μονάδα δημιουργεί αισθητική ρύπανση.
Η περιοχή μας, και ιδιαίτερα η περιοχή του Θόλου, έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση ενός τόπου που ανήκει στο παραλιακό μέτωπο του χωριού μας.
Καταδικάζουμε όλους εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. Καταδικάζουμε όλους όσους σχεδιάζουν για τον τόπο μας χωρίς την γνώμη των κατοίκων και των φορέων που τους εκπροσωπούν.
Θα αγωνιστούμε για το πρασίνισμα και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Μαλαύρας. Θα αγωνιστούμε για να ξαναγίνει ελεύθερη η πρόσβαση στην παραλία.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΥΡΑ.
ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Κούλλα Σπύρου