Όργιο φημών για την «Αρετούσα»

10:51 π.μ. - Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016
10:04 π.μ. - Πέμ, 07/51/2016
Image: Όργιο φημών για την «Αρετούσα»

Ακόμα ένα καλοκαίρι με... τροπικά ζώα ζει η Κρήτη. Η τίγρης Αρετούσα πήρε τη θέση του κροκόδειλου Σήφη.

Παραμένει και ενισχύεται  το μυστήριο με την… τίγρη που φέρεται να έχει εμφανιστεί στην Σητεία, αφού, μετά την καταγγελία τουρίστριας ότι την συνάντησε, τώρα κι ένας κάτοικος της πόλης  κάνει μια αντίστοιχη μαρτυρία.
 
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης το ζώο φαίνεται ότι έκανε ακόμα μια εμφάνιση, τα μεσάνυχτα του Σαββάτους προς την Κυριακή. Αυτή η καταγγελία έκανε τις αρχές να κινητοποιηθούν. Όπως δήλωσε ο κ. Πατεράκης στο neaKriti.gr,  «η τελευταία μαρτυρία ήταν ενός συμπολίτη μας ο οποίος τα μεσάνυχτα είδε το αιλουροειδές στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς. Από τις περιγραφές του είχε μέγεθος λίγο μικρότερο από ένα λυκόσκυλο και μόλις το αντίκρισε πήγε να κρυφτεί. Απ' ότι φαίνεται είναι κρητικός αγριόγατος αλλά επειδή ήταν νύχτα δεν μπόρεσε να διακρίνει πολλά».

Η αλήθεια είναι ότι η Κρήτη, και σε ένα βαθμό η Ελλάδα όλη, ξαναζεί στιγμές αντίστοιχες των ημερών του Σήφη του κροκόδειλου, τον οποίον αναζητούσαν οι πάντες, σχεδόν παντού. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι η τίγρης είναι ο «κρητικός  αγριόγατος», ο οποίος όμως μια δόση μυθοπλασίας μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τόσο τεράστιες που στις έρευνες για το αιλουροειδές έχει εμπλακεί και ιδιώτης με… ντρόν.

Πάντως για να ξαναγυρίσουμε σε ό,τι πιο πραγματικό υπάρχει, σύμφωνα με την τελευταία μαρτυρία, στην Αγία Φωτιά, το ζώο έχει μέγεθος λίγο μικρότερο από λυκόσκυλο και όταν συναντά ανθρώπους, κρύβεται. Οι ειδικοί λοιπόν σημειώνουν ότι αν είναι κρητικός αγριόγατος, δεν είναι επιθετικό ζώο.
 
Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, αναφέρει ότι  «ο κρητικός αγριόγατος μοιάζει με μια σπιτική γάτα, απλά είναι λίγο πιο μεγάλος. Φτάνει τα 6-7 κιλά και, σε μήκος, είναι λιγότερο από ένα μέτρο. Όπως επισημαίνει ακόμα και οι ειδικοί δύσκολα μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα σε μια κοινή γάτα και έναν κρητικό αγριόγατος. Η δυσκολία δεν ξεπερνιέται ούτε και με τη χρήση DNA.  Υπάρχουν βέβαια κάποιες μορφολογικές ενδείξεις για να ξεχωρίσει κανείς τον κρητικό αγριόγατο από μια κοινή ήμερη γάτα.
 
Πάντως ο κ. Λυμπεράκης σημειώνει ότι οι κρητικοί αγριόγατοι είναι δειλά ζώα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. «Αφού και εμάς που τα μελετάμε μας αποφεύγουν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθετικό», είπε. Η αναζήτηση λοιπόν συνεχίζεται. Μαζί της φουντώνουν σενάρια και παραφιλολογία. Έτσι το άγνωστο αιλουροειδές βαπτίστηκε. Και το όνομα αυτού…  Αρετούσα. 

Συνέντευξη