Ορφανουδάκης: Η Ε.Ε. να επιδοτήσει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής των θερμοκηπίων

1:16 μ.μ. - Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Τετ, 08/16/2022
Image: Ορφανουδάκης: Η Ε.Ε. να επιδοτήσει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής των θερμοκηπίων

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου

Αγωνιούν για την επόμενη μέρα οι παραγωγοί κηπευτικών του Τυμπακιού βλέποντας το κόστος παραγωγής να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Εμμ. Ορφανουδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της αγοράς σπόρων, λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών. Την ίδια ώρα και οι εταιρείες, δεν δίνουν πιστώσεις και αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ασφυξίας για τους αγρότες παραγωγούς. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Δυστυχώς, τόνισε, στην κυβέρνηση, παρά το ότι είναι ενήμερη μέσα από συναντήσεις και επιστολές από τους αγροτικούς συλλόγους , δεν κατανοούν το πρόβλημα ώστε έγκαιρα να προχωρήσουν σε ενέργειες στήριξης των παραγωγών. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε για το μέγεθος του προβλήματος. Σε αυτό φταίει και ο συνδικαλισμός, αλλά και ότι οι παραγωγοί έχουν απομακρυνθεί, για διάφορους λόγους, από τους συλλόγους που έχουν χάσει τη δυναμική τους. Σε Ιεράπετρα και Τυμπάκι καλλιεργούνται περίπου 16.000 στρέμματα που σημαίνει ότι «εκπροσωπούν» γύρω στους 7.000 ανθρώπους. Δεν μπορεί να γίνεται μια δραστηριότητα και μετά βίας να συμμετέχουν 500 άτομα, τόνισε ο κ. Ορφανουδάκης.

Πρόσθεσε ότι για τους παραπάνω λόγους ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Ως μια λύση θα ήταν να στηριχτούν οι παραγωγοί φυτικών καλλιεργειών πχ με τη μορφή επιδότησης. Κάτι αντίστοιχο που έγινε με τους κτηνοτρόφους που ενισχύθηκαν για την αγορά ζωοτροφών. Η Ευρώπη από την πλευρά της θα έπρεπε να ανοίξει τον « κουμπαρά» , να δώσει χρήματα στους αγρότες εάν και εφόσον ενδιαφέρεται για το θέμα και που θα βρούμε μπροστά μας και λέγεται επισιτιστική κρίση. Για τους εργάτες γης η κυβέρνηση θα πρέπει να απλουστεύσει τη διαδικασία ώστε να είναι πιο εύκολο και για τον αγρότη να τους απασχολήσει νόμιμα και το κόστος των εργατικών χεριών να συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες του. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν διακρατικές συμφωνίες ώστε να έρθουν εργάτες από άλλες χώρες. Αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού, θα μπορούσε όμως κάποιος να συντονίσει τα συναρμόδια Υπουργεία και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα μας, τόνισε.