Ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για την Golden Visa

9:56 π.μ. - Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024
09:04 π.μ. - Τετ, 03/56/2024
Image: Ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για την Golden Visa

«Το μπέρδεμα σας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της Ελληνικής περιουσίας και έχει προκαλέσει μια "φούσκα", μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά ακινήτων»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης της Ενσωμάτωσης της Οδηγίας της Ε.Ε. για τον Ελάχιστο Συντελεστή Φορολόγησης των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και της Κυβερνητικής Τροπολογίας για την Golden Visa.

Στην εισαγωγή της η κα Σπυριδάκη έκανε μία σύντομη αναφορά στην αποτρόπαια γυναικοκτονία που έλαβε χώρα το βράδυ της 1 Απριλίου και λίγα μόλις μέτρα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, λέγοντας πως αποτελεί «μία δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στη «λίστα της ντροπής» για τη χώρα μας. Μία δολοφονία που έρχεται να καταδείξει την εγκληματική κυβερνητική ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα των αποσπασματικών μέτρων της Κυβέρνησης».

Για την ενσωμάτωση της εν λόγω Ευρωπαϊκής Οδηγίας και τη θέσπιση ενός ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης για την δραστηριοποίηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε. στο 15% επί των κερδών η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως αποτελεί ένα θετικό βήμα και ότι «θα βοηθήσει να τεθεί ένα φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τις χώρες με τις χαμηλές φορολογικές στρατηγικές». Παρόλα αυτά τόνισε πως απαιτούνται πολλά ακόμα για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, καθώς οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που υπερφορολογούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Κατερίνα Σπυριδάκη άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την φορολογική της πολιτική που αποτελεί «ένα οργανωμένο σχέδιο εξάλειψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αποθάρρυνση του «επιχειρείν» ». Επιπρόσθετα, σημείωσε πως «ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ, η EUROSTAT και η MOODY’s υποστηρίζουν πως τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια ανάπτυξης εξανεμίζονται από την καλπάζουσα ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. […] η επιφυλακτική τους στάση βασίζεται στο σαθρό μοντέλο παραγωγής που έχετε δομήσει και το οποίο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα τρωτό σύστημα παροχής υπηρεσίων. Αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να την αποκαλέσω στρατηγική, αποτελεί η στάση σας απέναντι στην Golden Visa και την «αγοραστική» εισβολή που επιτρέψατε εις βάρος των πολιτών αυτής της χώρας».

Αναφορικά με την κυβερνητική Τροπολογία για την Golden Visa η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ανέδειξε τη διασύνδεση της στεγαστικής κρίσης με την ανεξέλεγκτη πολιτική της Golden Visa και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, επεσήμανε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν εκείνος που στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζήτησε την αναστολή ή την κατάργησή της, τονίζοντας την ανάγκη η Golden Visa να μη αφελληνίσει την ακίνητη περιουσία της χώρας μας.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την Golden Visa λέγοντας: «Η εφαρμογή της golden visa δεν έχει κανένα αναπτυξιακό - επενδυτικό πρόσημο στην κοινωνία μας και στη χώρα μας. Έχετε μπερδέψει το «εισπράττω» με το «επιχειρώ». Έχετε μπερδέψει το «αναπτυξιακό» με το «ευκαιριακό κέρδος». Έχετε μπερδέψει την «προοπτική» με την «αρπαχτή». Έχετε μπερδέψει την «εξέλιξη» με το «ξεπούλημα». Και αυτό σας το μπέρδεμα στην προκειμένη περίπτωση έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της Ελληνικής περιουσίας και έχει προκαλέσει μια «φούσκα», μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην αγορά ακινήτων».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως οι κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές αφήνουν έκθετο τον Έλληνα πολίτη ο οποίος αντιμετωπίζει την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την στεγαστική κρίση και ένα αποσαθρωμένο ΕΣΥ που του επιβάλει επιπλέον δαπάνες για την υγεία του.

Για να λυθεί το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη χορήγηση της Golden Visa το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία τροπολογία επί της Κυβερνητικής τροπολογίας προβλέποντας τα παρακάτω:

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης για την ελάχιστη αξία των 800.000 ευρώ ώστε να ισχύσει για όλους τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας. Το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες που εκπέμπουν sos.

Για τα αποκτηθέντα ακίνητα με Golden Visa, σε περίπτωση που αυτά εκμισθώνονται βραχυχρόνια, χορηγείται προθεσμία στους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου είτε να τα χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση είτε να τα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση, αλλιώς θα ανακαλείται η άδεια διαμονής. Για την Κυβέρνηση, ό,τι έγινε είναι καλώς καμωμένο για μας όχι.

Στα ακίνητα, που θα αποκτηθούν μελλοντικά με σκοπό την απόκτηση της Golden Visa, να μην επιτρέπεται όχι μόνο η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και η υπεκμίσθωσή τους, δηλαδή η μακροχρόνια μίσθωση σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να κλείσει και αυτό το παραθυράκι, που αφήνει η κυβερνητική τροπολογία.

Την εφαρμογή των όποιων ρυθμίσεων άμεσα μετά την 30η Απριλίου 2024. Διότι η οποιαδήποτε παράταση είναι απλά ένα περιθώριο για να ολοκληρωθούν οι όποιες «μπίζνες».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, απαρίθμησε τις αρνητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης χορήγησης της Golden Visa και της μετατροπής των αποκτηθέντων ακινήτων σε τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες: «πρώτον, αφορούν τη μείωση των διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, που προστίθενται στα 650.000 ήδη κλειστά σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερον, το γεγονός ότι συμβάλει στην υπερβολική και παράλογη εκτόξευση του κόστους κατοικίας. Τρίτον, πλήττονται οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, και τέταρτον ενισχύεται ο υπερτουρισμός, διότι αυξάνεται η υπερσυγκέντρωση επισκεπτών σε περιοχές ήδη βεβαρημένες τουριστικά και χωρίς κάποιο πλάνο».

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, δήλωσε πως «οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, με κυρίαρχο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών σε έναν σχεδιασμό, που δεν θα επιτείνει τη στεγαστική κρίση, θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, θα ευνοεί την ισόρροπη κατανομή του Τουρισμού και θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο του Υπερτουρισμού».