Όμικρον 2: Ο βασικός ένοχος των… αναζωπυρώσεων

8:12 π.μ. - Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
08:01 π.μ. - Τρί, 25/12/2022
Image: Όμικρον 2: Ο βασικός ένοχος των… αναζωπυρώσεων

Το παράδειγμα της Δανίας και οι ανησυχίες των επιστημόνων που για την ώρα βασίζονται σε υποθέσεις καθώς χρειάζεται ένας χρόνος παρατηρήσεων και μελετών για ασφαλή συμπεράσματα

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η υποπαραλλαγή της Όμικρον, που ήδη εξαπλώνεται στη Νορβηγία. Μάλιστα, υπό τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί υποπτεύονται την BA.2 ως τον βασικό ένοχο των… αναζωπυρώσεων που καταγράφονται σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία. Προς το παρόν, ωστόσο, οι επιστήμονες βασίζονται κυρίως σε υποθέσεις, καθώς χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα παρατηρήσεων και μελετών για να συνάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, στη Δανία, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, η Ομικρον 2 την τελευταία εβδομάδα του 2021 αντιπροσώπευε το 20% των κρουσμάτων. Ομως, αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Αντίστοιχα, μόλις την περασμένη Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του ότι η BA.2 κερδίζει έδαφος με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος χθες το βράδυ, σύμφωνα με «ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Δανίας για την Υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον: 1. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά 2. Δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε σύγκριση με την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 που τώρα επικρατεί στη χώρα μας».

Η διαφορά στις νοσηλείες

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να υπογραμμιστεί, όπως αναφέρει ο καθηγητής, πως η «αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για την BA.2 σε σύγκριση με την BA.1». Και στη Φινλανδία η αύξηση κρουσμάτων δεν συνοδεύτηκε (προς το παρόν τουλάχιστον) από αύξηση νοσηλειών, γι’ αυτό δεν τις έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά πέρα από το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την Ομικρον.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα της υποπαραλλαγής και την ικανότητά της να διαφεύγει των εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη, «συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας της BA.2 προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων».

Πάντως, αρκετοί είναι οι επιστήμονες που επιμένουν ότι η BA.2 δεν αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην εξελισσόμενη πανδημία. Ενδεικτική η τοποθέτηση του ιολόγου του Imperial College Tom Peacock, ο οποίος αναλύοντας τα υπάρχοντα δεδομένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρει ότι «οι πρώτες παρατηρήσεις δεν δείχνουν σημαντική διαφορά στη σοβαρότητα σε σύγκριση με τη ΒΑ.1». Συνεπακόλουθα, εκτιμά ότι η υποπαραλλαγή δεν θα έχει «ουσιαστικό αντίκτυπο στο εξελισσόμενο κύμα που προκαλεί η Ομικρον».

Από την άλλη, ο επιδημιολόγος Antoine Flahault, διευθυντής του Institut de santé globale του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η BA.2 να είναι η αιτία του… restart κρουσμάτων στη Γαλλία. Και αυτό διότι, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου ο επιδημικός δείκτης ακολουθούσε πτωτική τάση, στις 20 Ιανουαρίου 425.183 Γάλλοι βρέθηκαν θετικοί. Κάπως έτσι, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση στις μολύνσεις της τάξεως του 9% εν συγκρίσει με το περασμένο επταήμερο.

Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος, «είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν την επιδημιολογική αλλά και τη γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την Ομικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2».

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Καθησυχαστικοί είναι και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καθώς σε νέα ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί».

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπογραμμίζεται ότι «τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Ομικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση».

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί του Οργανισμού καλούν τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Τα κρούσματα

Περισσότερα από 12.100 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με τη θετικότητα να αγγίζει την Κυριακή το 6,46%. Από αυτά, 4.170 εντοπίζονται στην Αττική και 1.182 στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που η Ομικρον κυκλοφορεί σε ακόμη 64 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665, εκ των οποίων το 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών στις ΜΕΘ οι 537 (80,75%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 128 (19,25%) πλήρως εμβολιασμένοι. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη «μαύρη λίστα» των θυμάτων, ακόμη 84 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους.

in.gr