Ολοκληρώνεται η φετινή δακοκτονία στο νομό Λασιθίου

7:09 π.μ. - Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017
07:10 π.μ. - Τρί, 31/09/2017
Image: Ολοκληρώνεται η φετινή δακοκτονία στο νομό Λασιθίου

Τοπικά προσδιορισμένοι προβλέπεται να είναι οι ψεκασμοί που απομένουν να γίνουν τις επόμενες μέρες

– το αργότερο μέχρι τις 2-3 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου – με τους οποίους και ολοκληρώνεται το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου.
 
Συνολικά τέσσερις γενικοί ψεκασμοί εγκρίθηκαν φέτος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνουν στο Λασίθι. Ο τελευταίος τοπικός ψεκασμός, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια γεωπόνος του προγράμματος στο Νομό Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, θα γίνει με τρόπο ώστε το άθροισμα όλων των επεμβάσεων που έγιναν να αντιστοιχεί στο άθροισμα των δέντρων που θα κάλυπταν οι τέσσερις γενικοί ψεκασμοί, μιας και οι εργολάβοι που ανέλαβαν το έργο αυτό, πληρώνονται με το δέντρο.
 
Από την έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο γενικοί και οι υπόλοιποι ήταν τοπικοί. Οι προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα κάθε περιόδου υπαγορεύτηκε και από το γεγονός ότι φέτος η καρποφορία είναι μειωμένη και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, οπότε η καταπολέμηση του δάκου εντείνεται σε περιοχές με αυξημένη αναρτημένη παραγωγή και με καταγεγραμμένους υψηλούς πληθυσμούς.
 
Η εξέλιξη των τελευταίων ψεκασμών θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες, μιας και η προαναγγελθείσα κακοκαιρία, που μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχε εκδηλωθεί στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με την εθνική εορτή, οδήγησαν στη χρονική μετάθεση των τελευταίων αυτών ψεκασμών, για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείονται τοπικές επεμβάσεις, σε ειδικές περιπτώσεις. Ανάλογα με την περιοχή οι τελευταίοι τοπικοί ψεκασμοί θα διαρκέσουν από δύο έως πέντε ημέρες, είπε η κ. Καραταράκη.
 
Βάσει της προκήρυξης για την ανάθεση των φετινών ψεκασμών, προβλέπεται ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου μπορούν να ψεκαστούν τα ελαιόδεντρα.
 
 
Πηγή: anatolh.com