Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο θερινό σχολείο ελληνικής γλώσσας

7:58 π.μ. - Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Πέμ, 09/58/2021
Image: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο θερινό σχολείο ελληνικής γλώσσας

Συμμετείχαν 19 μαθητές από 10 χώρες- Απολογισμός δράσεων

Ένα ακόμα Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης, το τρίτο στη σειρά, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27/8. Ένα ταξίδι στην ελληνική γλώσσα, στην κρητική φύση, στον πολιτισμό και την ιστορία μας έφτασε στο τέλος του μετά από 18 μέρες γεμάτες διδασκαλία ελληνικής γλώσσας, ξεναγήσεις, περιηγήσεις, βιωματικά μαθήματα, βραδιές μουσικής, παρέες και συνδιαλλαγές με τους ντόπιους.

hxonews

Μετά το περσινό καλοκαίρι, όταν η πανδημία είχε περιορίσει σημαντικά τόσο τη συμμετοχή όσο και τις δραστηριότητες μας, ήρθε ο φετινός εξαιρετικός Αύγουστος. Έχοντας το εφόδιο του εμβολίου και εφαρμόζοντας επίσης τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης καταφέραμε να οργανώσουμε, να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης.

hxonews

Τέσσερις τάξεις, τεσσάρων διαφορετικών επιπέδων ελληνομάθειας, 19 μαθητές από 10 διαφορετικές χώρες, παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για 40 ώρες. Δίδαξαν οι καθηγητές φιλόλογοι Μαρία Φραγκούλη(επίπεδο Α1), Ρένα Αχλάτη(επίπεδο Β1), Βασιλεία Μπαλοθιάρη(επίπεδο Γ1) και Μανώλης Πετάσης(επίπεδο Γ2).

hxonews

Οι μέρες χωρίς μαθήματα περιείχαν αρκετή δράση!

Οι συμμετέχοντες αλλοδαποί ξεναγήθηκαν στην πόλη ακολουθώντας την πορεία που χάραξε για αυτούς ο εκπαιδευτικός της πόλης Μανώλης Σκουλούδης παρέχοντας πολλές πληροφορίες για την Ιεράπετρα του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Πάρκο Μίνως, παραλιακό μέτωπο, αρχαίο θέατρο, ναυμαχία, τζαμί, σπίτι Μικρασιατών, φρούριο Καλές, σπίτι του Ναπολέοντα, αποτέλεσαν οι σταθμοί στην πορεία της ξενάγησης.

hxonews

Οι συμμετέχοντες αλλοδαποί με την παρουσία Ελλήνων φίλων του σχολείου περιηγήθηκαν στην κρητική φύση. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 πεζοπορίες. Στο φαράγγι των Περβολακίων, στο φαράγγι των Πεύκων και στο σπήλαιο Βρέικο, στο φαράγγι και στην παραλία της Αγριόμαντρας, στο φαράγγι της Σαρακίνας, στον καταρράκτη του Μυλωνά και τη Ρωμαϊκή ιχθυοδεξαμένη, στο δάσος της Πάνω Σύμης.

hxonews

Παρακολούθησαν βιωματικά μαθήματα με την καθοδήγηση ντόπιων ειδικών. Πιο συγκεκριμένα, είχαν την τύχη να επισκεφτούν το εργαστήριο του αγειοπλάστη-κεραμίστα Αλέξανδρου Τζάρου, να μάθουν για το έργο του και να πλάσουν οι ίδιοι τα δικά τους δημιουργήματα. Επισκέφτηκαν τον χώρο του μελισσοκόμου Γιάννη Σταμπουλή για να μάθουν για τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Τέλος, φιλοξενήθηκαν από τον Σύλλογο Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη στην αίθουσα «Ιωάννης Καραβελάκης» και μετά το πλούσιο κέρασμα, παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην παρουσίαση παρασκευής μυζηθρόπιτας με την επίβλεψη της ειδικού Αρχοντίας Πυθαρούλη.

hxonews

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε 2 ιστορικούς ναούς της επαρχίας μας από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο. Οι δυο ναοί, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Τιμίου Προδρόμου βρίσκονται στην Πάνω Σύμη και αποτελούν ιστορικά μνημεία για τον τόπο μας. Ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε όλες τις ιστορικές πληροφορίες και επίσης παρείχε πολλές λεπτομέρειες για την εικονογράφηση του εσωτερικού η οποία αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής δημιουργίας της.

hxonews

Τέλος, υπήρχε και συμμετοχή σε πολιτιστικές βραδιές με θέατρο και μουσική. Οι συμμετέχοντες στο Σχολείο αλλά και πολλοί άλλοι αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση «Σωκράτους Απολογία» με υπέρτιτλους σε 3 γλώσσες σε παράλληλο χρόνο. Μια παράσταση που οργανώθηκε από το Σχολείο μας σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΥΡΒΕΙΑ 2021 με φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς στην είσοδο γινόταν συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ της Ιεράπετρας. Η μουσική, φυσικά δεν έλειψε. Ρεμπέτικη μουσική στον παραλιακό δρόμο της πόλης, κρητική μουσική(λαούτο-βιολί) στην πλατεία της πόλης, κρητική μουσική(λαούτο-λύρα) στο Κεντρί Ιεράπετρας.

Οι συμμετέχοντες έμειναν στην περιοχή μας 20 μέρες. Μελέτησαν, διάβασαν, άκουσαν, μίλησαν, τραγούδησαν στη γλώσσα μας. Γνώρισαν πολυεπίπεδα την Ελλάδα, την Κρήτη, την Ιεράπετρα και τους ανθρώπους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο. Έκαναν φιλίες, φιλίες μεταξύ τους, φιλίες με τους ντόπιους. Έζησαν αυθεντικές εμπειρίες και επέστρεψαν στις πατρίδες τους έχοντάς τες στην καρδιά και στο μυαλό ως τα καλύτερα αναμνηστικά. Η ευχή της τελευταίας μέρας «εις το επανιδείν» μόνο ικανοποίηση μπορούσε να δώσει σε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και υλοποίηση του 3ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του B.I.C. Κρήτης, καθώς αποτέλεσε την επιβεβαίωση για τη συνέχιση του Θερινού Σχολείου το 2022 , αυτή τη φορά, Ιούλιο μήνα.

Πετάσης Μανώλης

Υπεύθυνος Θερινού Σχολείου

Ελληνικής Γλώσσας

του BIC of Crete