Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ: «Είμαστε φιλειρηνιστές»

2:26 μ.μ. - Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020
02:01 μ.μ. - Παρ, 17/26/2020
Image: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ: «Είμαστε φιλειρηνιστές»

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ συναντήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας.

Αμέσως μετά τις διμερείς επαφές, ο Λίβυος στρατιωτικός επέστρεψε στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει, καθώς στη 1.00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας σε δημόσιες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε: «Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων. Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου. Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να και να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός και την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων. Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας».

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιβύη

Ο Νίκος Δένιδιας είπε ότι του μετέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα».

Σημειώνεται ότι ο Λίβυος στρατάρχης που ήρθε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, είχε την Πέμπτη ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Στα ύψη βρίσκεται ο διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα μετά την άφιξη -υπό άκρα μυστικότητα- του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη χώρα μας. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα πως η λύση περνά μέσα από την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία.

dikaiologitika.gr