Ολικό Lockdown στην Αττική: Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα - Επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

11:28 π.μ. - Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Τετ, 10/28/2021

Τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Σε ζωντανή σύνδεση η εξειδίκευση των μέτρων για την Αττική που μπαίνει από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου σε ολικό lockdown, σε συνέχεια των χτεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

Οι ανακοινώσεις γίνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ παράλληλα, ανακοινώσεις θα κάνουν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι η απόφαση του ολικού lockdown στην Αττική πάρθηκε μετά την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική με τις δομές υγείας να γεμίζουν αλλά και λόγω των μεταλλάξεων που επιταχύνουν την διασπορά του ιού.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν απαγορεύονται γιατί είναι ταξική επιλογή και επιπλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν.

Υπάρχουν για παράδειγμα περιοχές χωρίς πράσινο και έτσι θα ήταν άδικο να απομονωθούν οι κάτοικοι σε αυτές.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 - 05:00 τις καθημερινές και 18:00-05:00 τα Σαββατοκύριακα.

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός Αττικής, επιτρέπονται τα εξής:

από και προς την εργασία για λόγους υγείας

προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια προβλέπεται τηλεκπαίδευση και δια ζώσης εκπαίδευση επιτρέπεται μόνο στην ειδική αγωγή, με διαφοροποιήσεις ωραρίων στις βαθμίδες.

Ξεκινά εκ νέου η προβολή ενημερωτικών εκπομπών για τα παιδιά δημοτικού.

Όσο πιο γρήγορα και πιστά εφαρμόζονται οι κανονισμοί τόσο πιο γρήγορα αίρονται ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ τόνισε πως η βεντάλια των περιορισμών ενδέχεται να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ανέφερε για τον Δημόσιο Τομέα και την εξυπηρέτηση του κοινού ότι πραγματοποιείται μόνο για τα απολύτως αναγκαία και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διαθέτουν πλάνο εργασίας έτσι ώστε να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απαραίτητο προσωπικό.

Για την προστασία ομάδων αυξημένου κινδύνου, προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, οι υπηρεσίες οφείλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την κατάρτιση των προγραμμάτων.

Προβλέπεται ακόμη ισοκατανομή τριών διαφορετικών ωραρίων προσέλευσης.

neakriti.gr