Όλες οι εξελίξεις για την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

11:14 π.μ. - Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Πέμ, 08/14/2022
Image: Όλες οι εξελίξεις για την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Χωρίς πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία

Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 με τους αγρότες του νησιού να δίνουν ραντεβού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οι παραγωγοί της Κρήτης ζητούν λύση στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Κοινό σημείο συνάντησης το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στη 1.00 το μεσημέρι. Χωρίς πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία, το κεντρικό σύνθημα αγροτών και κτηνοτρόφων.

hxonews

Όλες οι εξελίξεις

Προσυγκέντρωση στις Ελαιοδεξαμενές Ιεράπετρας στις 10.00 και αναχώρηση στις 11.00

Κλειστά γεωπονικά καταστήματα και Δημοπρατήρια στην Ιεράπετρα

hxonews
hxonews

Δηλώσεις Μ. Βιαννιτάκη - Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Στην Ιεράπετρα, σύμφωνα με τον γραμματέα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.00 και η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 11.00.

Στην Ιεράπετρα θα συναντηθούν με τους παραγωγούς από Μακρύ Γιαλό και Γούδουρα.

Στην πορεία της διαδρομής και με τους αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Στην Ιεράπετρα τα γεωπονικά καταστήματα όπως και τα Δημοπρατήρια θα παραμείνουν κλειστά . Επίσης όσοι δραστηριοποιούνται γενικότερα στον αγροτικό τομέα

hxonews

Δηλώσεις Γ. Τσιφετάκη - Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σητείας, Περιφερειακός σύμβουλος

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης , περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή του κόσμου και εάν δεν υπάρχει . Η περιφέρεια Κρήτης είναι ενήμερη για τα προβλήματα και στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών.

hxonews

Δηλώσεις Αργύρη Πανταζή - Επικεφαλής δημοτικής παράταξης « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», Μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ

Τη στήριξή του στους αγώνες των αγροτών εξέφρασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα « κ. Αργύρης Πανταζής, Μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ. Όπως είπε, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα και ευελπιστούμε ότι στη ΔΕΘ να έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις ή τις δεσμεύσεις για επιχορήγηση των αγροτών ώστε να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Όσο για την έλλειψη εργατών γης είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η διαδικασία αδειοδότησης είναι απλούστερη σε άλλες χώρες για αυτό και οι εργάτες γης τις προτιμούν. Χρειάζεται να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να δοθεί λύση. Η ΚΕΔΕ , ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ είναι ενήμεροι και ασκούν πιέσεις στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών

hxonews

Δηλώσεις Ν. Παπαδάκη - Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων Δήμου Ιεράπετρας

Παρών στις κινητοποιήσεις ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης εκφράζοντας τη στήριξη του Δήμου στα αιτήματα των παραγωγών. Απεύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και όλη την κοινωνία ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Γιατί ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

-

Δηλώσεις Γ. Δελημπαλταδάκη – Παραγωγός

Το δικό του κάλεσμα απηύθυνε ο παραγωγός κ. Γιώργος Δελημπαλταδάκης λέγοντας ότι λείπουν τα εργατικά χέρια φέτος και αυτό είναι αισθητό όχι μόνο στον αγροτικό κόσμο αλλά και σε άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός. Οι αγρότες της Ιεράπετρας και της υπόλοιπης Κρήτης σήμερα αναδεικνύουν το μεγάλο και σοβαρό αυτό θέμα και ευελπιστούν σε λύσεις.

hxonews

Δηλώσεις Φώντα Δουλούμης – Μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή»

Την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να δώσει λύσεις τα προβλήματα των αγροτών επεσήμανε από πλευράς του ο κ. Φώντας Δουλούμης – Μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις. Είμαστε στο μηδέν σε ότι αφορά στο θέμα των εργατών γης παρά την αύξηση θέσεων που ανακοινώθηκαν. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Πρέπει επίσης να δούμε και γιατί δεν έρχονται εργάτες γης στην περιοχή μας και γιατί επιλέγουν να πάνε σε άλλες χώρες. Στη χώρα μας τα μεροκάματα που έπαιρναν δεν ήταν και τα καλύτερα και η συμπεριφορά εργοδοτών ίσως δεν ήταν η καλύτερη. Αυτό φαίνεται να αλλάζει και πρέπει να αλλάξει. Επίσης πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες ώστε νόμιμα να μπορούν να εργαστούν στον τόπο μας. Πρέπει λοιπόν σε πολλά επίπεδα να αλλάξουν πράγματα και να γίνουμε εργατικός προορισμός. Εκτιμάται ότι χρειάζεται 1 εργάτης γης ανά 4 στρέμματα. Στην περιοχή μας λοιπόν χρειαζόμαστε 4.500 εργάτες γης για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες , πλέον αυτών που χρειάζονται για τις λοιπές καλλιέργειες πχ για το λιομάζεμα.

-

Δηλώσεις Εμμ. Ορφανουδάκη - Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ. Εμμ. Ορφανουδάκης απηύθυνε το δικό του κάλεσμα επισημαίνοντας ότι με την παγκρήτια αγροτική κινητοποίηση θέλουν να περάσουν το μήνυμα οτι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει εδώ και τώρα να βρεθούν λύσεις.

-

Δηλώσεις Εμμ. Μπαριτάκη - Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης  στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπαριτάκης  αναφέροντας ότι τα προβλήματα των αγροτών συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου από το οποίο προέκυψε σχετικό ψήφισμα. 

hxonews
hxonews
hxonews